Ens referim a les petites empreses, sovint unipersonals i amb un esperit vocacional al darrera impressionant, que fan guiatges de natura, entrenaments esportius, visites a elements del patrimoni cultural, artesans que obren els seus tallers o fan cursos, cellers, productors de formatges i tants altres.
Fins recentment es qualificaven com “activitats complementàries” de les vacances. Però és aquest el cas actualment? Quants desplaçaments es fan per fer precisament una activitat determinada? O el què compartim a les xarxes socials no és el tast de vins o la sortida de raquetes?
Com és que les activitats encara són tan poc visibles pels visitants i complicades de reservar, quan estan experimentant increments del 10% anual?
Abans el visitant no comprava l’activitat fins que arribava a la destinació, ara les plataformes online donen l’oportunitat de reservar abans del viatge i les empreses tenen l’oportunitat d’estar literalment “a la butxaca” de qualsevol possible client, a través del mòbil.
Des de fa anys, la revista HOSTELTUR dedica articles a aquest tema i a l’evolució rapidíssima que s’està produint en la comercialització online d’activitats, en la qual els grans grups que tots coneixem: Booking, Airbnb, Tui, Trip Advisor hi estan apostant a fons.
En el cas d’Airbnb, amb la compra de la start-up Trip4real, integra a la seva plana principal una pestanya d’Experiències “dissenyades per gent local”. Musement, una plataforma de venda d’excursions, està sota l’òrbita del grup TUI, Viator està vinculada a TripAdvisor…i seguim fins a Google, amb el seu google reserves.
Els professionals que s’hi dediquen han de poder aprofitar les oportunitats d’aquesta comercialització global que ofereix la tecnologia, a costa segurament de major flexibilitat en els preus i d’unes comissions elevades, un pas que ja han hagut de fer els allotjaments i el transport.
Però es posen al seu abast motors de reserva multicanals, fàcilment integrables a la seva web, que els ajuden a donar-se a conèixer arreu.
I el més important, poden incrementar el flux de consultes a la pròpia web de l’empresa i per tant, a la reserva directa si aquesta web és atractiva i facilita una compra ràpida. Segurament l’estructura de les activitats haurà de ser més flexible i dinàmica pel que fa a grups mínims, públic al què s’adrecen, condicions d’anul·lació, etc.
Es tracta d’un nou repte però també de noves possibilitats per a les empreses més dinàmiques que ja estan integrant-se en els canals que els poden ser més interessants, a través de motors de reserva específics. També ho és per a les associacions i destins que els donen recolzament.
En els tallers de creació de producte i en les sessions d’assessorament a les petites empreses que fem arreu del territori, en el marc de diversos programes de suport que lideren entitats com la Diputació de Barcelona, el SOC, els Patronats de Turisme, etc. plantegem el tema de la comercialització online de les activitats, per tal que els professionals ho coneguin, el vegin com una oportunitat i puguin anar-se adaptant a les noves formes de consum vacacional que s’estan imposant.

@shutterstock