El passat mes d’octubre vam tenir la oportunitat d’assistir a la primera jornada de la mobilitat turística alpina “Alpine Tourism Mobility Day” a Werfenweng, Àustria, en el marc de l’Any Internacional de Turisme Sostenible pel Desenvolupament 2017 de les Nacions Unides. En aquesta ocasió vam acompanyar als socis del projecte transfronterer GPS Tourism, sobre mobilitat turística sostenible als Pirineus, del què hem parlat en altres articles d’aquest blog.

Socis del projecte GPS Tourism a Werfenweng, acompanyats de Karmen Mentil, gerent de Alpine Pearls
Les tendències actuals cap a “vacances més curtes però més freqüents”, “vacances sense automòbil” i “utilitzar enlloc de posseir”, així com els avanços digitals, estan aportant canvis en el comportament de la mobilitat dels visitants, i els seus efectes es van fent cada cop més visibles a les destinacions. Amb la finalitat d’anar adaptant les destinacions turístiques alpines a les solucions de mobilitat més atractives i innovadores, és important l’aposta per la cooperació i el treball en xarxa.
Més de 150 participants de 7 països de la regió alpina van tenir la oportunitat d’intercanviar punts de vista sobre la seva aplicabilitat en els destins turístics, els reptes de com abordar-ho, i desenvolupar propostes en l’àmbit de la cooperació transfronterera.
Després d’una introducció a la “Mobilitat turística del demà” pel Prof. Widar von Arx, en els dos panels “Exemples de zones turístiques amb mobilitat sostenible” i “Viatjar en tren a la zona dels Alps” es van presentar exemples particularment exitosos en solucions de mobilitat sostenible, i es van formular preguntes relacionades amb la cooperació, el finançament i resultats de diverses experiències.
A la tarda, les conferències “SchweizMobil – la xarxa per al trànsit no motoritzat” i “Mobility Coach Tirol”, van precedir el tercer panell de discussió centrat en els mètodes de fidelització dels clients i la intermodalitat. Les presentacions dels ponents estan disponibles juntament amb el programa i les fotos en aquest enllaç.
Hem de tenir present que a les grans àrees urbanes d’Europa, el nombre de llars que han deixat de tenir vehicle propi està creixent d’una forma molt notable. Per exemple, a Copenhague tant sols el 29% de les famílies té cotxe propi, mentre que a Berlín és el 33% i a París el 50%. Es tracta d’una tipologia de consumidors que aposta per un model de consum sostenible i responsable, definit en alguns estudis com a LOHAS (Lifestyle on Health and Sustainability) que busca espais i productes turístics d’acord amb aquest criteri.
Les regions alpines volen ser pioneres de com aplicar la mobilitat sostenible en zones de muntanya, però hi ha molts més exemples. A França, la xarxa Réseau des Grands Sites de France, que agrupa alguns dels principals espais patrimonials del país, va llançar fa anys una web de propostes d’escapades “sense vehicle”, sota el nom Escapade nature sans voiture. La regió de la Bretaña, a partir de l’arribada del TGV (Train Grande Vitesse) ha iniciat una línia de treball en aquest sentit, promovent tota una sèrie de propostes per descobrir la Bretaña sense el meu cotxe.
També diversos espais protegits europeus estan treballant en la seva adaptació a aquests models de mobilitat sostenible. Són bons exemples Brecon Beacons al Regne Unit, Adamello Brenta a Itàlia, i Cévennes i Mercantour a França, entre molts altres.
Estem parlant d’una tendència que es va consolidant a les destinacions turístiques, i que val la pena tenir en compte a l’hora d’impulsar plans d’actuació en destinacions turístiques per als pròxims anys.
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme