Fa unes setmana vam poder assistir a la jornada “Better places to live, better places to visit” al Museu Marítim de Barcelona, un Workshop Internacional organitzat per NECSTouR (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism) i l’Agència Catalana de Turisme. Aquest esdeveniment s’ha realitzat en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 i tal com diu NECSTouR pretén posicionar la cultura com a eix clau i diferencial de la destinació, i en aquest desafiament el turisme hi tindrà un paper fonamental: fer valer la cultura i contribuir en la seva sostenibilitat social i econòmica.
L’acte dirigit per Ivana Miño, presentadora del programa “Catalunya Experience” de TV3, va ser una jornada molt intensa amb més de 350 assistents i més de 30 ponents d’àmbits molt diversos, destacats experts i representants de ciutats de 12 països europeus diferents, des de l’àmbit local fins a l’internacional, taules rodones i una actuació final de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La jornada també comptava amb traduccions simultànies i un sistema de votacions instantànies amb el programa Sildo, que permetia fer preguntes a l’audiència i interactuar-hi.
A més a més, també es van presentar exemples d’idees innovadores que fomenten la relació entre turistes i locals. Algunes d’elles van ser la Museum Card de Finlàndia (foto adjunta al post de Twitter de DCB), un tiquet que permet visitar més de 250 museus arreu el país per 59€ l’any, el qual des de 2015 ha venut més de 160.000 targetes. Un altre, l’app EatWith per tenir experiències de primera mà amb locals d’arreu del món mitjançant trobades per menjar o l’explicació de la gestió del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) d’una manera propera i polivalent amb els visitants i turistes.
Alguns dels assistents tenien un important renom internacional, com ara Isabel Garaña, Directora Regional de OMT, que va posar èmfasi a les oportunitats generades degut al creixement consecutiu del turisme. Circumstàncies que han de permetre enriquir-nos i crear polítiques més sostenibles per conviure còmodament locals i turistes.
D’altra banda, Peter DeBrine, especialista de la UNESCO que va destacar que s’ha d’aprofitar aquest any per fomentar i animar a la gent a identificar-se amb la seva cultura i valorar les coses que tenim al nostre país.
També va ser molt remarcable la intervenció de Doug Lansky, líder del pensament del turisme internacional, ponent remarcable i periodista i autor de viatges, que va plantejar vàries qüestions, amb una presentació molt àgil i dinàmica, sobre els problemes que genera el turisme actualment i com els podem resoldre. Ho resumeix molt bé l’expressió que va dir “A city can have tourists, but tourists can’t have the city”, (una ciutat pot tenir turistes, però els turistes no poden tenir la ciutat).
Terry Stevens, director del Centre de Destinacions Dinàmiques Internacionals i de l’Escola de Gestió de la Universitat de Swansea (Gal·les), va exposar les conclusions del seu estudi comparatiu de moltes destinacions. Va analitzar els mateixos punts a totes, descobrint que totes les regions es consideraven a elles mateixes que fallaven i eren bones, en els mateixos punts. Per exemple, totes deien que tenien molt bons recursos, però que no els sabien gestionar.
Aquesta jornada és una de les iniciatives amb què NECSTouR continua treballant en els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Va servir per conèixer diferents punts de vista innovadors del panorama internacional i exemples d’iniciatives sostenibles per regular i millorar el turisme creant millors relacions entre visitants i locals. A més a més, vam tenir l’ocasió de fer networking amb altres agents i empreses del sector en un espai únic.
Article: Marta Planas Darder (estudiant en pràctiques) – DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme