El concepte i els principis del turisme responsable han arribat també al món del submarinisme.
Longitude 181 (http://www.longitude181.com/welcome.php) és una associació francesa que té per objectiu descobrir i ensenyar la diversitat biològica i cultural del món, perquè tothom pugui gaudir dels tresors del nostre planeta d’una manera més justa i sostenible. El president honorífic és Albert Falcó, submarinista i capità del Calypso. Aquesta associació ha fundat una xarxa de centres de submarinisme que promouen un tipus de busseig responsable, entre els quals hi ha 2 centres de l’Estartit, Unisub i Centre d’Immersió Les Illes.
Algunes de les accions més destacades que promou aquesta associació són:
– L’edició d’una Guia Internacional del Submarinista Responsable, publicada el 2002 i editada en 20 llengües diferents
– L’edició d’una Guia Internacional dels Centres de Busseig Eco-responsables, publicada el 2012 i basada en l’experiència de la xarxa de centres de busseig que són ambaixadors de l’associació.
– La campanya “tots contra els residus del mar”, que té per objectiu augmentar la consciència dels usuaris per fer evolucionar els comportaments humans.
– La campanya de protecció dels taurons, basada en les peticions d’una extensa xarxa de participants.

Enllaç a la guia en castellà: http://www.longitude181.com/charte/EM/charteC-sp.pdf

Al Regne Unit és interessant el portal Dive Hub (http://www.thedivehub.com) que promou i proposa als interessats destins i centres de busseig que han adoptat criteris de busseig responsable. Justifiquen que l’aplicació de criteris de turisme responsable és una excel•lent oportunitat per ajudar a protegir i conservar els ecosistemes marins, augmentant al mateix temps la qualitat de l’experiència dels submarinistes.
A la pàgina web hi ha un codi de comportament pel bussejador responsable, i proposa per exemple accions de voluntariat vinculades al submarinisme. A més, s’argumenta que els beneficis del busseig responsable afecten tant als submarinistes com al medi ambient i a les comunitats locals.

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top