1La Xarxa de Territoris Arrossers a l’entorn d’Espais Naturals Protegits es va constituir el 2012 a partir d’una iniciativa de Montsià Actiu (Entitat de dinamització econòmica que actua en la zona del Delta de l’Ebre) i amb el recolzament del Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc del programa 7 comarques. Aquesta xarxa està formada per tres dels principals territoris productors d’arròs de l’estat espanyol: El Delta del Ebre, Albufera i Doñana.

L’objectiu principal és dissenyar una estratègia de desenvolupament local per donar a conèixer les característiques dels paisatges arrossers i el seu patrimoni perquè actuïn com un instrument de promoció dels territoris i dels seus productes, donant-hi un segell de singularitat. Josep Capellà ha col·laborat  des de l’inici en la conceptualització i definició del projecte, la redacció de la documentació per aconseguir les primeres subvencions i en l’assessorament en temes de desenvolupament local i turisme.

Dos dels territoris que formen part d’aquesta xarxa tenen Parcs Naturals que treballen en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). És el cas del Parque Natural de Doñana i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.


La CETS és una acreditació d’àmbit europeu, atorgada per la Federació EUROPARC, que certifica que el desenvolupament del turisme en un territori es realitzarà de forma sostenible d’acord amb els objectius de la Carta. Els principals objectius són:

  • Reconèixer l’espai natural protegit com a herència per al futur.
  • Desenvolupar el turisme de forma sostenible, considerant el medi ambient, les necessitats dels visitants, de la població local i de les empreses.

Es tracta d’un mètode i un compromís voluntari per aplicar els principis del turisme sostenible, orientant als gestors dels espais naturals protegits i a les empreses per definir les seves estratègies, de forma participativa, amb l’objectiu global de promoure el desenvolupament del turisme en clau de sostenibilitat, als espais protegits d’Europa.

S’identifiquen 3 fases:

  • Primera Fase: La adhesió d’espais protegits
  • Segona fase: S’incorpora la certificació d’empreses turístiques.
  • Tercera fase: La adhesió d’agències de viatges i tour-operadors.

Espanya és el primer país europeu en nombre d’espais naturals adherits a aquesta iniciativa de qualitat turística, dels quals Andalusia és la regió europea amb major nombre de parcs adherits amb un total de vint espais naturals i gairebé dos-centes empreses de turisme compromeses amb la CETS.

Un dels Parcs Naturals d’Andalusia que forma part de la CETS és el Parque Nacional de Doñana, adherit el 2006. (També ha estat declarat com Patrimoni de la Humanitat i Reserva de la Biosfera).  Actualment el Parc Natural de Doñana es troba en la segona fase de la CETS.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és un altre dels que formen part de la CETS. (I nomenat també aquest any 2013 Reserva de la Biosfera). Estan a la segona fase des del juny del 2010 i compta amb vint empreses adherides. Aquesta adhesió certifica una millora del seu comportament ambiental estalviant costos i també comporta una millora de la qualitat, la qual cosa implica la prestació d’un servei amb garanties per als usuaris.


Per a més informació sobre la Xarxa de Territoris Arrossers, visiteu la seva web:

http://redterritoriosarroceros.wordpress.com/proyect

Per a més informació sobre la CETS:

http://www.redeuroparc.org/img/CETS/guiacets.pdf

http://www.redeuroparc.org/cartaeuropeaturismosostenible.jsp

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top