Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Xifres clau de cicloturisme a França any 2012

Mapa Cicloturisme a França

Mapa Cicloturisme a França

El seguiment del impacte econòmic de les activitats vinculades a la bicicleta és una constant a França si tenim en compte els informes i estudis que s’hi publiquen de forma regular. El 2009, l’entitat de promoció i observatori turístic Atout France publicava un document « Spécial économie du vélo » de més 500 planes en què s’analitzava entre d’altres la tipologia i comportament dels usuaris, l’impacte econòmic vinculat a l’ús habitual, recreatiu i esportiu de la bicicleta, les externalitats que genera l’activitat i es feia una proposta d’actuacions de suport a l’activitat.

Recentment, hem tingut accés al resum d’un estudi elaborat pel Ministeri de Comerç i Turisme francès sota el títol “Chiffres clés du Tourisme à vélo en 2012“, centrat en 3 punts d’anàlisi:

  • L’oferta d’estades per part de tour operadors
  • Serveis que es proposen als cicloturistes
  • La pràctica cicloturista dels francesos

Metodologia d’anàlisi

La metodologia emprada es basa en l’anàlisi dels tour operadors francesos i estrangers que actuan al territori. Això es justifica pel fet que es considera  que és un element molt revelador de les tendències i permet aproximar-se a les motivacions de la clientela, les destinacions preferides i la tipologia d’estades.  Malgrat que aquesta clientela sigui una part petita del conjunt de turistes que visiten França en bicicleta, les motivacions i preferències són representatives del conjunt.

DCB Turisme i Desenvolupament Local ve utilitzant una metodologia similar per donar suport a les empreses i territoris en els què actua.  A partir de l’anàlisi de 450 operadors de “nínxol” (senderisme, cicloturisme, turisme a cavall, ecoturisme, gastronomia, enoturisme, cultura, touring, vacances actives per famílies, etc.) de 6 països europeus i un nombre similar de productes turístics als quals s’ha fet una radiografia de la seva estructura, posem a la disposició dels agents turístics exemples de bones pràctiques i de productes que s’estan comercialitzant amb èxit a la seva zona, o que són fàcilment adaptables a les característiques del seu territoris.

Cicloturisme a França

Dades de l’informe del cicloturisme a França

Alguns elements a destacar de l’informe sobre el turisme en bicicleta a França:

  • El nombre d’operadors turístics entre 2011 i 2012 ha crescut un 19% i les ofertes d’estades, un 12% (221 operadors i 2.805 ofertes el 2012).
  • La cartografia de les estades ofertes pels tour operadors es mostra estable en aquests dos anys. Les regions més visitades són la Vall del Loira, la Provença-Camarga i Borgonya-Beaujolais, amb més de 100 operadors actuant en cada una d’elles.
  • Les estades es centren en regions que disposen d’un ric patrimoni: enoturisme, gastronomia, arquitectura, espais naturals, monuments, .. Un exemple és que totes les regions vinícoles compten amb programació dels tour operadors.
  • Prop del 90% de les propostes exclouen l’aspecte esportiu i en canvi creixen recorreguts per dia més curts i les bicicletes elèctriques. És a dir, augmenta l’accés al cicloturisme a tot tipus de públics.
  • En general, els itineraris proposen descobrir els territoris per trajectes de mitjana distància, de 40 a 60 kms./dia, amb diverses parades per visitar el patrimoni.
  • Entre 2011 i 2012, sembla que les zones que més creixen quant a nombre d’operadors són les que han arranjat vies adaptades al cicloturisme “vies verdes” i treballen per estructurar serveis per atendre les necessitats dels seus practicants. Es tracta per exemple de la Vall del Loira, Bretanya, litoral atlàntic, Alsàcia, Borgonya, …

En canvi, els destins més esportius com Pirineus, Massís Central i Alps tenen una oferta més estable.

Una excepció a la regla és la Provença on malgrat que no disposa de gaire infraestructura ciclable, continua essent una de les primeres destinacions programades pels tour operadors.

En el mapa que es mostra a continuació, es poden veure les principals zones analitzades el 2012. Els números que hi figuren corresponen el primer, al nombre d’operadors i el segon, al d’ofertes programades en cada un d’elles.

Mapa cicloturisme a França 2012

Artícle: DCB Turisme i Desenvolupament Local

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top