La bicicleta no és només un mitjà per fer activitat física, sinó que permet descobrir elements singulars del territori lligats al paisatge, a la natura, a la gastronomia, a la història, etc. El cicloturisme és un mercat en creixement arreu d’Europa i moltes destinacions volen  especialitzar-se en aquest tipus de turisme.

S’ha de tenir en compte que l’ús de la bicicleta com a transport habitual varia molt entre països. De forma general la bicicleta és el mitjà de transport més habitual per a un 8% dels europeus, uns 41 milions de persones. Holanda és el país on més s’utilitza amb diferència, seguit de Dinamarca, amb un 71% i 56% respectivament,  Alemanya i Suècia, amb més d’un 40%.

A tenir en compte així mateix que les vendes de bicicletes elèctriques “e-bikes” estan augmentant una mitjana del 18% anual i van arribar a 1,7 milions el 2016.

El mercat del cicloturisme és predominantment domèstic, és a dir, es fa en el propi país. No obstant, alguns destins europeus són molt reconeguts per aquest tipus de vacances com Alemanya, Àustria, Dinamarca, Suïssa i França.

Pel que fa al seu impacte econòmic, el cicloturisme contribueix amb 44 mil milions d’euros a l’economia europea anualment.

Quin és el perfil dels cicloturistes europeus? Tenen entre 40 i 60 anys, disposen d’un nivell socioeconòmic alt, viatgen en parella o en petits grups, organitzen el viatge pel seu compte i la bicicleta és un motiu per practicar esport i estar en contacte amb la natura.

Algunes fonts com CBI defineixen 4 grans públics que es diferencien per la intensitat en la seva pràctica:

  • Per una banda hi ha els “infreqüents”, aquests no utilitzen la bicicleta en la seva vida quotidiana i probablement no disposen de bicicleta. Busquen itineraris amb baixa intensitat de trànsit on puguin descobrir el paisatge de forma relaxada. És un segment de mercat gran que inclou famílies amb nens.
  • En segon lloc els “ocasionals”, que fan itineraris en bicicleta diverses vegades l’any preferentment per carreteres rurals secundaries o camins amb baixa intensitat de trànsit, sovint a partir d’un sol allotjament. És un segment gran i el cicloturisme pot ser una activitat complementària al seu motiu principal de vacances.
  • En tercer lloc, els “freqüents” que realitzen sortides de forma habitual, cada cap de setmana o cada 15 dies. Solen fer itineraris més llargs, entre 40 i 60 km al dia en carreteres rurals secundaries i camins de baixa intensitat de tràfic.
  • Per últim els “entusiastes”, utilitzen la bicicleta un cop a la setmana, habitualment viatgen amb la seva bicicleta, sovint a l’estranger i realitzen recorreguts llargs de més de 60 kms. Es tracta d’un segment més reduït que els anteriors.

Un dels punts essencials per estructurar un producte adreçat a aquests visitants és tenir en compte la intensitat en l’ús de la bicicleta, el perfil del cicloturista, la seva procedència i la durada de l’activitat o de l’estada. És interesant complementar l’activitat principal amb altres de tipus cultural, gastronomia,..  i involucrar a la comunitat local perquè formi també part del producte.

També deixar clara l’aposta per un turisme sostenible i incorporar pràctiques respectuoses amb el medi ambient. No podem oblidar que el  turisme basat en la mobilitat sostenible pot esdevenir un factor clau de desenvolupament i d’adaptació del sector als reptes futurs. Aquests elements, juntament amb una bona comunicació i comercialització, seran clau per a l’èxit del producte i per al posicionament de la destinació.

A nivell de Catalunya, voldríem destacar les actuacions a Terres de l’Ebre pel desenvolupament del turisme en bicicleta. Disposen de recursos turístics i infraestructures amb capacitat per posicionar-se entre les destinacions cicloturístiques.

Hi ha un interès remarcable per part de les empreses turístiques, per a la seva consolidació. També, les administracions hi estan apostant i algunes comarques com el Baix Ebre,  fan del cicloturisme una de les seves línies estratègiques, amb la millora i ampliació de les vies verdes (Via Verda de Val de Zafán i adequació d’una via verda al traçat de l’antic Lo Carrilet de la Cava) així com la promoció de rutes i itineraris en mercats de proximitat i internacionals amb documents com la guia de cicloturisme “Pedalant per les Terres de l’Ebre”.

Foto d’inici de l’article cedida per Deltacleta:  experiències úniques amb bicicleta elèctrica al Parc Natural del Delta de l’Ebre

Article: Leila Fernández Coll @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top