Enguany celebrem els 10 anys de la fundació de DCB Turisme i Desenvolupament Local!

DCB no va néixer d’un dia per l’altre, més aviat va ser una evolució, un seguit de situacions que van donar peu a la creació de la consultoria. De fet, tant Josep Capellà com també Inma Ballbé havien dedicat part de la seva carrera professional a oferir assistència tècnica a diverses organitzacions vinculades amb el turisme. Al llarg del 2008 van sorgir una sèrie de projectes de més envergadura, com un estudi de mercat per a la xarxa de senderisme Itinerànnia, que van comportar la necessitat de donar forma a una oferta de serveis més estructurada en forma de consultoria per poder oferir resultats satisfactoris a una demanda creixent.

Així va arrencar DCB Turisme i Desenvolupament Local, una empresa familiar formada per un nucli reduït que fa servir el treball en xarxa per disposar d’una plantilla de professionals específics per a cada un dels projectes i les necessitats que se’n deriven. Per posar algunes xifres, DCB ha col·laborat amb més d’una vintena. Les tasques varien tant com els projectes ho demanen; així, s’han fet projectes amb geògrafs, experts en turisme, en noves tecnologies o disseny, economistes, traductors, ecòlegs o paisatgistes. Amb aquests experts, doncs, hem treballat en programes europeus, en comercialització de productes turístics determinats, en plans estratègics de planificació territorial, en màrqueting i en noves tecnologies… Aquest tipus d’organització ha permès desenvolupar una metodologia i establir unes bases de confiança que han enriquit els projectes.

Pel que fa a estudiants, n’hi ha hagut una quinzena. Es procura compatibilitzar la seva formació amb una aplicació pràctica que, per principi ètic, és remunerada. L’aprenentatge és mutu: un estudiant aprèn i aporta, sempre amb una actitud fresca i engrescadora que afegeix nous punts de vista. A més, suposa un bon trampolí per a ells i, de cara a l’empresa, una bona manera de renovar constantment el personal i aconseguir així opinions diferents i assessorament en tots els sentits. De la mateixa manera, Ignasi Capellà i tot el seguit de joves col·laboradors han ajudat a mantenir una visió actualitzada del món del turisme, fet que ha agilitzat la feina i ha facilitat la introducció de noves tècniques. A DCB sempre s’ha tingut molt present que cal adaptar-se a les tendències i no perdre de vista els nous moviments i tecnologies que arriben als mercats. Aquesta prioritat ha convertit l’empresa en versàtil i l’ha situat en molts ambients, sense tenir en compte límits ni etiquetes. El nivell d’implicació ha estat sempre alt i, per tant, la capacitat de penetrar a fons en cada un dels projectes adoptant diferents rols ha convertit l’empresa en, fins a cert punt, camaleònica.

Gràcies a aquesta xarxa, DCB ha dut a terme molts projectes remarcables en una diversitat de territoris. En general, el seu àmbit d’acció es centra a Catalunya i, en particular, al Pirineu, a les Terres de l’Ebre i a la província de Girona. Però també s’ha treballat amb una vintena d’ajuntaments com els de Barcelona, Figueres, La Bisbal d’Empordà, La Pobla de Segur, Figaró-Montmay, Begur, Palafrugell, Banyoles, El Prat del Llobregat…, amb consells comarcals, diputacions i amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, com Turisme, Cultura, Territori i Sostenibilitat, i Agricultura i Pesca. De la mateixa manera, ha assessorat xarxes europees com Retecork i també ha portat a terme activitat de docència, ja sigui com a professors a postgraus de la Universitat de Girona o a la Universitat Autònoma de Barcelona, o participant en conferències i jornades professionals a Astúries, les illes Balears, Extremadura, Andalusia, França i Amèrica Llatina, entre altres.

No obstant això, quina és la feina dels consultors turístics? Com ja es pot endevinar, no es limita a un seguit de tasques determinades sinó que varia en funció de cada projecte. Des de oferir assessorament continuat a entitats per tal de desenvolupar una estratègia de dinamització turística, a dissenyar plans d’acció específics, estructures de cooperació a nivell públic i privat, ajudar a desenvolupar idees i productes a partir de propostes que ja han funcionat anteriorment i que mantenen similituds. També s’ha treballat a l’hora de crear  i definir noves entitats turístiques locals o supramunicipals en la definició d’estatuts, criteris, objectius i línies estratègiques de treball, cerca de finançament, selecció de socis… Així mateix també s’ha treballat en l’elaboració de guies i manuals de suport per a entitats o agents turístics i en la preparació i gestió de projectes per a convocatòries de finançament nacionals i europees.

Una de les línies més consolidades de DCB són els assessoraments a emprenedors turístics que busquen adaptar-se a segments determinats de mercats, sempre amb el focus en la sostenibilitat, el turisme de natura, els espais naturals i protegits, el treball en xarxa i sota la filosofia del turisme responsable que té per lema “crear millors llocs per viure, perquè seran millors llocs per ser visitats”. En aquest sentit, més de 200 empreses, organitzacions i emprenedors han rebut assessorament per part dels nostres professionals, entre els quals els promotors de l’itinerari El Cinquè Llac, Delta Polet, l’Estació de Benifallet i el grup d’empreses vinculades al cicloturisme a Terres de l’Ebre, l’Estació Nàutica de l’Estartit, Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, Alt Empordà Turisme i els seus associats…

Un dels detalls que diferencia DCB d’altres consultories de turisme és el seguiment de tendències turístiques i de l’evolució dels mercats europeus. Aquesta constància permet disposar d’una base de coneixement que resulta de molt interès per a empreses i destins; així, per exemple, s’estudia com actuen operadors i agències de viatges especialitzades en diferents nínxols per saber què venen, a quin públic, a quin preu, per quins canals,  de quina manera ho presenten…

Per esmentar alguns exemples, es podria parlar dels 3 projectes transfronterers de la convocatòria Interreg Poctefa, on s’ha aportat idees, s’ha ajudat en el procés de selecció de socis i s’ha coordinat la presentació a diferents convocatòries que han resultat guanyadores, com la del projecte GPS Tourism.

Tal com es menciona més amunt, el fet de mantenir aquesta especialització en un àmbit transversal com és el turisme responsable converteix els serveis oferts en globals: obre oportunitats.

L’objectiu de DCB Desenvolupament i Turisme Local és, doncs, enfocar els models turístics amb una visió global que tingui en compte l’entorn, la qualitat de vida, el consum responsable, l’impacte del canvi climàtic i la sostenibilitat en termes generals. Comporta un repte i alhora una oportunitat per als territoris i operadors que s’hi adaptin. Amb 10 anys de perspectiva, podem assegurar que ningú de DCB esperava que el recorregut seria tan profitós i ple de bones experiències.

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top