Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

És interessant fer el seguiment de com van evolucionant els perfils dels practicants de turisme actiu en els principals mercats emissors europeus per veure de quina manera les empreses i les destinacions s’han d’anar adaptant als canvis i oferir els serveis i requeriments que busquen aquests nous mercats, tan dinàmics.

Per això des de fa anys des de DCB Turisme i Desenvolupament Local anem fent el seguiment d’aquests mercats, a través d’estudis de demanda, dels productes que ofereixen els operadors turístics especialitzats i de les accions que van desplegant les destinacions i els receptius locals per adaptar-se.

En aquest cas ens volem centrar en les vacances dels submarinistes europeus, a partir d’informes elaborats per CBI Market Intelligence. En un informe publicat el novembre de 2015 adreçat principalment a destins transcontinentals, hi ha algunes dades que també val la pena tenir-les en compte en les destinacions mediterrànies:

 • A Europa hi ha uns 3,2 milions de submarinistes en actiu, amb un creixement petit però constant en els últims 10 anys.
 • S’estima en 826.000 els que solen fer viatges per practicar l’activitat
 • Els principals països emissors són Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i Holanda.
 • Es diferencien tres grans perfils de turistes subaquàtics:
  • “Leisure diver” o viatges d’oci. Representen un 70% del total. Busquen combinar activitats de busseig amb altres activitats que siguin singulars, a les quals hi poden destinar entre un 40 i un 50% del viatge de vacances. Sovint s’allotgen en “resorts” i busquen destinacions de busseig que a més de ser atractives, ofereixin un bon nivell de confort, menjar de qualitat i activitats alternatives.
  • “Passionate divers”. Els apassionats representen un 20% del mercat europeu. Han seguit cursos d’especialització, sovint en fotografia, en vaixells enfonsats, .. Les 2/3 parts són homes amb una edat entre 46 i 55 anys que solen viatjar sols o en grups, amb els mateixos interessos. El busseig és la raó principal del viatge. S’assimilen doncs als “birdwatchers” que en cada viatge volen veure elements específics de flora i fauna.  Voldran submergir-se tantes vegades com puguin i no es preocupen massa ni per l’allotjament ni per altres activitats a la zona. Les seves necessitats bàsiques es cobreixen amb una habitació neta, bon menjar simple, dutxes calentes i personal atent.
  • Famílies i parelles. Representen un 10% del mercat europeu. Normalment es tracta d’un apassionat pel busseig acompanyat d’un no-practicant o que ho fa de forma ocasional.  En aquest cas  es sol tractar de persones amb un nivell de renda elevat. La qualitat és molt important i estan disposats a pagar per aconseguir-la, pel que fa a l’allotjament, les activitats o les connexions de vols.  Les famílies busquen allotjaments amb piscines.
 • Entre els requeriments generals del mercat del turisme subaquàtic, es destaca com a més importants, les mesures de qualitat, seguretat i higiene que proveeixen els operadors locals.  Per tant, disposar de estàndards de certificació i la formació del personal dels centres són elements a tenir en compte en les accions de comunicació.
 • La sostenibilitat és molt important per als submarinistes europeus. Per exemple, els submarinistes alemanys i holandesos estan disposats a pagar una taxa per poder visitar reserves marines i parcs nacionals, si això contribueix a millorar la qualitat dels llocs de busseig. Per això, és recomanable que els operadors locals donin a conèixer el seu compromís amb la sostenibilitat. 
 • A nivell de destinacions, són atractives aquelles que ofereixen un medi marí ben conservat, diversitat de zones de busseig, informació prèvia sobre itineraris i el viatge, bona visibilitat i abundància de vida marina. Les planes web amb tota aquesta informació és un instrument important.
 • Pel que fa a requeriments tècnics, els submarinistes europeus esperen poder trobar material de qualitat a la destinació, per no haver-lo de transportar des del lloc d’origen.
 • També es menciona la professionalitat dels centres de busseig locals, que disposin de bones assegurances de responsabilitat, certificacions ISO en la gestió de l’activitat i certificacions de sostenibilitat, com Green Globe, Rainforest Alliance i Travelife.

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top