És interessant fer el seguiment de com van evolucionant els perfils dels practicants de turisme actiu en els principals mercats emissors europeus per veure de quina manera les empreses i les destinacions s’han d’anar adaptant als canvis i oferir els serveis i requeriments que busquen aquests nous mercats, tan dinàmics.

Per això des de fa anys des de DCB Turisme i Desenvolupament Local anem fent el seguiment d’aquests mercats, a través d’estudis de demanda, dels productes que ofereixen els operadors turístics especialitzats i de les accions que van desplegant les destinacions i els receptius locals per adaptar-se.

En aquest cas ens volem centrar en les vacances dels submarinistes europeus, a partir d’informes elaborats per CBI Market Intelligence. En un informe publicat el novembre de 2015 adreçat principalment a destins transcontinentals, hi ha algunes dades que també val la pena tenir-les en compte en les destinacions mediterrànies:

 • A Europa hi ha uns 3,2 milions de submarinistes en actiu, amb un creixement petit però constant en els últims 10 anys.
 • S’estima en 826.000 els que solen fer viatges per practicar l’activitat
 • Els principals països emissors són Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i Holanda.
 • Es diferencien tres grans perfils de turistes subaquàtics:
  • “Leisure diver” o viatges d’oci. Representen un 70% del total. Busquen combinar activitats de busseig amb altres activitats que siguin singulars, a les quals hi poden destinar entre un 40 i un 50% del viatge de vacances. Sovint s’allotgen en “resorts” i busquen destinacions de busseig que a més de ser atractives, ofereixin un bon nivell de confort, menjar de qualitat i activitats alternatives.
  • “Passionate divers”. Els apassionats representen un 20% del mercat europeu. Han seguit cursos d’especialització, sovint en fotografia, en vaixells enfonsats, .. Les 2/3 parts són homes amb una edat entre 46 i 55 anys que solen viatjar sols o en grups, amb els mateixos interessos. El busseig és la raó principal del viatge. S’assimilen doncs als “birdwatchers” que en cada viatge volen veure elements específics de flora i fauna.  Voldran submergir-se tantes vegades com puguin i no es preocupen massa ni per l’allotjament ni per altres activitats a la zona. Les seves necessitats bàsiques es cobreixen amb una habitació neta, bon menjar simple, dutxes calentes i personal atent.
  • Famílies i parelles. Representen un 10% del mercat europeu. Normalment es tracta d’un apassionat pel busseig acompanyat d’un no-practicant o que ho fa de forma ocasional.  En aquest cas  es sol tractar de persones amb un nivell de renda elevat. La qualitat és molt important i estan disposats a pagar per aconseguir-la, pel que fa a l’allotjament, les activitats o les connexions de vols.  Les famílies busquen allotjaments amb piscines.
 • Entre els requeriments generals del mercat del turisme subaquàtic, es destaca com a més importants, les mesures de qualitat, seguretat i higiene que proveeixen els operadors locals.  Per tant, disposar de estàndards de certificació i la formació del personal dels centres són elements a tenir en compte en les accions de comunicació.
 • La sostenibilitat és molt important per als submarinistes europeus. Per exemple, els submarinistes alemanys i holandesos estan disposats a pagar una taxa per poder visitar reserves marines i parcs nacionals, si això contribueix a millorar la qualitat dels llocs de busseig. Per això, és recomanable que els operadors locals donin a conèixer el seu compromís amb la sostenibilitat. 
 • A nivell de destinacions, són atractives aquelles que ofereixen un medi marí ben conservat, diversitat de zones de busseig, informació prèvia sobre itineraris i el viatge, bona visibilitat i abundància de vida marina. Les planes web amb tota aquesta informació és un instrument important.
 • Pel que fa a requeriments tècnics, els submarinistes europeus esperen poder trobar material de qualitat a la destinació, per no haver-lo de transportar des del lloc d’origen.
 • També es menciona la professionalitat dels centres de busseig locals, que disposin de bones assegurances de responsabilitat, certificacions ISO en la gestió de l’activitat i certificacions de sostenibilitat, com Green Globe, Rainforest Alliance i Travelife.

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top