El passat 11 a 13 març membres del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i de l’Associació Alt Empordà Turisme www.empordaturisme/com van visitar el Parco Nazionale delle Cinque Terre www.parconazionale5terre.it , acompanyats per Josep Capellà, que havia organitzat la trobada amb l’objectiu de conèixer el territori i de forma especial les estratègies de desenvolupament endogen liderades pels gestors del Parc i pels municipis.
S’ha de tenir en compte que Cinque Terre, situat a la regió de la Liguria, a 1h aproximadament de la ciutat de Pisa, és actualment una de les destinacions més ben posicionades entre els operadors de turisme de natura i senderisme internacionals i rep aproximadament 2,5 milions de visitants l’any.
Tanmateix, la regió havia quedat fora del creixement turístic dels anys 70 i 80 degut al seu aïllament geogràfic i la difícil orografia, amb forts pendents a tocar el litoral. L’estratègia de desenvolupament turístic és per tant força recent i està basada en la valorització i conservació de paisatges agraris situats en la primera línia de mar i en la promoció de productes agroalimentaris i de cosmètica elaborats per cooperatives de la zona. Tot això complementat amb una intensa política de comunicació interna i externa i amb una activa participació en xarxes i programes internacionals, que reforça aquesta política de comunicació i la captació de recursos.
Durant l’estada vam estar acompanyats en tot moment per Matteo Perrone, responsable científic i del Departament d’Agricultura i Territori del Parc, que havia participat en les Jornades de Senderisme celebrades a Llançà www.llanca.cat/ca/informacio-turistica/
, el març del 2009.
A partir d’un calendari d’activitats molt intens i molt interessant, vam poder visitar els principals centres d’interès i aprendre de les explicacions dels responsables de comunicació i de l’Àrea marina del Parc, del laboratori de fitocosmètica, dels alcaldes, de representants de les cooperatives de serveis turístics, etc.
La impressió general de tots els assistents va ser unànime en el fet d’haver estat acollits de manera exquisida i d’haver pogut conèixer una experiència excepcional aplicada a un territori de gran bellesa i contrastos, que té unes característiques molt similars a algunes de les zones de l’Alt Empordà, entre el Parc Natural del Cap de Creus i el Paratge Nacional d’Interès Natural de l’Albera.