Els passats 22 i 23 de juny, Josep Capellà va assistir a Marsella al llançament del Programa MED Interreg 2014-2020. A l’esdeveniment, “Global challenges, Mediterranean solutions. Decisions taking and concrete actions” van coincidir els representants del programa, els de la Comissió Europea i els representants francesos, italians i espanyols per tal de presentar oficialment el programa, valorar les experiències passades i abordar el nou enfocament i les noves prioritats pel període 2014 – 2020.
El Programa MED és un instrument per a la cohesió política a nivell europeu. Dóna suport a la difusió d’experiències i coneixements i a la millora de les polítiques publiques entre autoritats i institucions dels àmbits nacional, regional i local, així com a altres actors territorials de l’àrea MED.
L’objectiu general del programa és contribuir al desenvolupament sostenible, a llarg termini, de la regió Mediterrània a través de compartir conceptes i pràctiques entre regions i consolidar la cooperació territorial.
El programa té com a finalitat estimular el creixement econòmic i reduir les desigualtats entre regions, sota criteris de sostenibilitat. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el seu pressupost total és de 224.322.525 €. La primera convocatòria s’obre el setembre de 2015.
El programa MED Interreg té un enfocament integrat i vinculat al creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu.
- L’enfocament integrat busca potenciar propostes que coordinin accions amb impacte en diversos sectors (turisme, transports, indústria, etc.) i que tinguin en consideració les característiques dels territoris (polítiques públiques, coordinació públic-privat, l’ocupació, els conflictes entre sectors etc.)
- El creixement intel·ligent fa referència a l’interès per desenvolupar una economia basada en el coneixement i la innovació.
- El creixement sostenible ressalta la importància de promoure mesures amb un ús adequat dels recursos i que ajudin a consolidar l’economia verda.
- El creixement inclusiu destaca la importància de la creació d’ocupació per potenciar la cohesió territorial i social
Tots els projectes finançats pel MED han de considerar aquestes qüestions.
L’àrea de cooperació del programa MED inclou 57 regions de 10 països europeus (Xipre, França, Grècia, Itàlia, Malta, Portugal, Eslovènia, Espanya, Regne Unit i Croàcia) i 3 països aspirants (Albània, Bòsnia Hercegovina i Montenegro) S’estén per 860.000 km2 i representa un 20% de l’àrea de la UE. Aquest any s’han inclòs 3 noves regions: Regió de Lisboa (Portugal), Midi Pyrénées (França) i Valle d’Aosta (Itàlia).
El programa cobreix un territori amb diverses característiques naturals, físiques i geogràfiques, però amb una característica comuna: en totes les regions elegibles l’impacte de l’activitat humana sobre el medi ambient és relativament alt.
Així mateix, el model econòmic de les regions del MED es pot caracteritzar per: la importància de l’activitat agrària especialment de productes mediterranis (oli, vi, fruita, suro…) el predomini de petites i mitjanes empreses; la importància del turisme i la importància del sector marítim i les activitats que s’hi relacionen (blue growth)
Prioritats d’inversió:
A nivell geogràfic i territorial el programa MED prioritza l’atenció a: zones costeres, àrees urbanes, illes i àrees rurals.
A nivell temàtic, el programa té 3 eixos prioritaris d’inversió, amb diversos objectius específics:
- Eix Prioritat 1: promocionar les capacitats d’innovació a la Mediterrània per desenvolupar un creixement intel·ligent i sostenible
- Eix Prioritat 2: fomentar estratègies d’eficiència energètica i baixes emissions de carboni en territoris MED específics (ciutats, illes i àrees rurals)
- Eix prioritari 3: protecció i promoció dels recursos naturals i culturals de la Mediterrània.
El programa MED recolza en particular, accions intangibles o “soft” que poden tenir un efecte a llarg termini i que proporcionen visibilitat al programa (estudis i investigacions, xarxes, difusió de coneixements i de dades, etc.)
Podeu consultar informació específica del programa a la seva pàgina web en anglès i francès.
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme