Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

“El tren dels llacs”: una aposta per la mobilitat sostenible i el viatge “slow”

El Tren dels Llacs

Aquests dies s’inicia la cinquena temporada del tren turístic del Tren dels Llacs malgrat que, no ho oblidem, funciona tot l’any amb el tren convencional. És un recorregut esplèndid pels paisatges de la zona, que va des de Lleida ciutat fins la Pobla de Segur passant per 4 “llacs” i per congostos i entorns espectaculars.

La recuperació d’aquests trens com a actiu turístic és una aposta a tenir en compte. Quan a Europa la mobilitat és cada vegada més un element clau del desenvolupament sostenible dels països, i les noves experiències en matèria de turisme sostenible s’estan consolidant, recuperar aquests trens i vincular-hi iniciatives i activitats turístiques representa una molt bona oportunitat.

De fet no descobrim res, la gent de les Terres de Lleida fa temps que hi estan treballant. Hi ha exemples fantàstics proposats per agències de viatges locals, com Pirineu Emoció, que combinen el viatge amb tren amb la descoberta del patrimoni natural, cultural i  etnològic:  l’antic comerç a Salàs de Pallars, els museus industrials vinculats a l’energia, les rutes del vi, les  visites als centres històrics, als castells de frontera entre molts altres elements. Amb el tren convencional, quan hi havia més freqüències, també les visites d’escolars i grups permetien a diverses empreses de la comarca, oferir sortides singulars combinant activitats-paisatge i cultura.

Tren dels Llacs

Però a la zona no defalleixen. S’han creat propostes molt interessants per fer estades de més d’un dia, en què un dels atractius importants o fonamentals és el tren. És el cas de l’itinerari de senderisme del Cinquè Llac, on el tren és el mitjà de transport per arribar al destí i que està tenint un ressò important al nostre país i arreu.

Fa 2 anys vam tenir l’oportunitat d’assistir a França a un seminari sobre mobilitat sostenible en espai rural organitzat pel Réseau Grands Sites de France, on exemples com el del Tren dels Llacs eren comuns i molt ben acceptats tant des del punt de vista dels organitzadors de l’oferta turística del territori com de la demanda.  Us recordem el link a les entrades que vam publicar en aquell moment:

Ecomobilitat als espais rurals

Ecomobilitat turística a França

Per tant, treballar en la línia de la mobilitat sostenible amb recursos únics com és el “Tren dels Llacs és un element clau per crear productes turístics singulars, experiències que s’adrecen als visitants autòctons però també als internacionals, i poden donar un nou impuls a l’activitat turística d’aquests territoris.

Tren dels Llacs

Artícle: DCB Turisme i Desenvolupament Local

One Response to “El tren dels llacs”: una aposta per la mobilitat sostenible i el viatge “slow”

Scroll to Top