El turisme eqüestre es troba en auge a França i Europa. Aquesta modalitat de turisme, que gira entorn al món del cavall i la hípica, mou un volum considerable de practicants a Europa i sobretot a França, on es calcula que n’hi ha més de 2 milions. Segons dades de la Fédération Française d’Equitation, actualment hi ha 350 centres de turisme eqüestre certificats  i més de 80.000 quilòmetres de camins per fer a cavall, 18.000 senyalitzats específicament, així com 2.500 associacions  i altres institucions vinculades a la hípica. Podeu trobar més informació en el seguent enllaç.


Segons dades de la Real Federación Hípica Española de l’any 2015, Estats Units i Europa són els principals mercats emissors de turisme eqüestre, destacant especialment França, Alemanya i Regne Unit. El perfil majoritari és el de una dona entre 40 i 60 anys que realitza travesses d’entre 7 i 10 dies de durada. Més informació en aquest enllaç.

A nivell estatal la Federació promou una plana web turística en la què es vol anar recollint propostes i ofertes de productes de qualitat. De moment en trobem de Andalusia, Aragó i Castilla-León.

Aquesta modalitat de turisme, que pot anar dirigida tant a principiants que no han anat mai a cavall com a grans experts, va molt associada als principis de turisme sostenible i responsable, la recerca d’experiències autèntiques i el contacte directe amb la natura.

Per satisfer aquesta demanda cada vegada més rellevant però, cal organització, professionalitat i coneixement dels mercats i dels interessos dels consumidors. Un tema clau és la configuració de les rutes, amb punts de parada organitzats i que comptin amb els recursos adients per assegurar un bon confort tant dels turistes com dels propis cavalls. Per això, trobem empreses i operadors especialitzats, molts d’ells amb activitat a Catalunya. En presentem alguns exemples:

  • L’operador francès Caval & Go,  ofereix vacances eqüestres en diferents llocs del planeta i dirigides a practicants de diferents nivells (famílies, joves, debutants, experts, …).
  • A Bèlgica, Hippotrek amb itineraris pels Pirineus i altres zones de l’estat
  • Pegasus i i Pferd &Reiter, entre els operadors alemanys
  • In the Saddle i Unicorn Trails, entre els britànics

A Catalunya també hi ha ha agències especialitzades tant a nivell d’emissor com receptiu, proveïnt sovint els serveis necessaris per tal que els operadors internacionals puguin programar. És el cas per exemple de:

  • Trek and Ride una petita empresa de turisme actiu que incorpora també en la seva programació propostes de itineraris a cavall.
  • Panorama Trails organitza diversos circuits per la zona nord de Catalunya i pel  Pirineu des de la seva base a l’Alt Empordà, adreçats majoritàriament a visitants internacionals.

Aquests en són alguns exemples, però a la nostra base de dades d’operadors especialitzats en turisme actiu, en tenim també identificats molts altres.

A Catalunya, des de DCB estem en contacte amb empreses locals molt interessants.

  •  Hípica Wakan, situada a prop de l’Estany de Montcortès, entre el Pallars Jussà i Sobirà. Es caracteritza per seguir les tècniques de “peus descalços”, és a dir sense ferradures, per garantir un millor tracte al cavall, i ofereix des de rutes de curta durada fins a recorreguts de 2 dies, així com propostes a mida dels clients, sempre acompanyats de guies que expliquen les característiques de la fauna i flora locals.

  • Cavalls Guiaboscbaridà a Arsèguel, a l’entorn del Parc Natural del Cadí-Moixeró, es defineix amb el lema “Compromesos amb el turisme ecològic i sostenible” volen donar a conèixer el seu entorn amb la seva història, a cavall.

La FITE (Fédération Internationale de Tourisme Equestre) treballa per impulsar estàndards de qualitat per les diferents empreses situades a la cadena de valor del turisme eqüestre. Entre els estàndards de qualitat que coneixem hi ha els que presenta la British Horse Society a la guia Horses Welcome i a França, el label Cheval Etape

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme 

 

Photo credit: Tourisme Creuse via Foter.com / CC BY-NC-ND

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top