“Els Guardians de l’Aigua” reuneix en 552 pàgines una quarantena d’experiències d’èxit en la gestió integrada i en la innovació dins el món català de l’aigua. En la redacció del llibre hi han participat més de 70 professionals, que expliquen aquest model i exemplifiquen la contribució pionera d’administracions, empreses i instituts de recerca. El llibre representa una mirada plural que recull la diversitat de solucions que han de permetre aconseguir, tant a curt com a mig termini, un abastament d’aigua de qualitat i un bon estat dels ecosistemes fluvials.
“Els Guardians de l’Aigua” és una publicació editada per Gabriel Borràs i Ramon Balasch sota el segell de Clipmèdia Edicions, i coordinada per Arnau Urgell.
El capítol escrit per Josep Capellà es troba dins l’apartat “L’aigua com a font de desenvolupament local i de recerca”. En aquest capítol exposa que l’aigua sempre ha estat una font de desenvolupament local i de qualitat de vida, però sovint la utilització econòmica dels cursos fluvials ha generat impactes negatius. Tot i això, la relació entre societat i aigua ha creat un conjunt de paisatges de gran valor ecològic, econòmic, cultural i simbòlic cada cop més apreciats i utilitzats com a bé públic. Per això, la Unió Europea i altres administracions promouen iniciatives de gestió, intercanvis d’experiències i de bones pràctiques, activitats de sensibilització ciutadana a l’entorn de les conques fluvials, així com estudis dels ecosistemes i valorització dels paisatges i del patrimoni vinculat a l’ús de l’aigua. És en aquest context on cada vegada pren més rellevància la dinamització turística d’aquests espais com a font de desenvolupament local que permeti generar riquesa i ocupació. En l’article es citen alguns exemples, com el Consorci Alba-Ter, el projecte SELWA, el Parc de la Sèquia o el Parc Fluvial del Llobregat.