Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Potencialitat dels Espais Naturals Protegits de Catalunya

Els espais naturals protegits (ENP) juguen un paper vital en la protecció de la biodiversitat a nivell mundial. En l’actualitat el 21% del territori a nivell europeu està protegit. Aquests espais basen la seva gestió en un ús sostenible dels recursos però que garantitza, al mateix temps, la sensibilització i l’educació ambiental, les activitats d’oci i la dinamització de l’economia tradicional local.

El concepte de Parc Natural va néixer a Nord Amèrica el segle XIX, quan els espais naturals van començar a ser valorats per la seva bellesa i les possibilitats d’oci que oferien, i no només pels recursos naturals que es podien extreure.

Temporal de mar a Tudela

Temporal de mar a Tudela – Parc Natural del Cap de Creus

El 2002 un informe de la Comissió Europea ja indicava que per un 50% dels europeus el paisatge era el criteri més rellevant a l’hora d’escollir el destí turístic. A més, el World Resources Institute afirma que al segle XXI el turisme mundial creixia a un ritme del 4,3% anual a diferència del turisme de natura, que ho feia entre un 10 i un 30%. Així doncs, els Parcs Naturals de tot el món reben aproximadament 8.000 milions de visitants anuals, els quals generen un impacte econòmic de 600.000 milions de $.

En el cas de Catalunya, és interessant tenir present l’estudi publicat al gener de 2015 per l’Institut Cerdà. Segons aquest estudi, l’impacte econòmic als espais naturals protegits catalans és de 192,4 milions d’euros. El 82,6% correspon a les activitats del sector de serveis, el 9,5% a les activitats de gestió dels propis espais i el 7,7% a les activitats agrícoles.

Segons aquest informe, els ingressos de les activitats del sector serveis en els ENP analitzats són de 181,5 milions d’euros cada any. A més, dels 5.110 llocs de treball que generen el conjunt dels espais naturals protegits, 3.912 (un 76,5%) correspon al sector de serveis.

 

Impacte econòmic i social dels Espais Naturals Protegits de Catalunya. Institut Cerdà, 2015.

Impacte econòmic i social dels Espais Naturals Protegits de Catalunya. Institut Cerdà, 2015.

 

Aquets són alguns aspectes importants que influeixen en el creixent nombre de visitants dels espais naturals (segons l’estudi de l’Institut Cerdà):

  • L’antiguitat de l’espai natural protegit
  • El valor emblemàtic dels seus recursos
  • L’existència d’una marca reconeguda, com Parc Natural o Parc Nacional
  • L’existència d’un òrgan gestor que proporcioni informació útil als visitants
  • La gestió econòmica que repercuteix en la situació socioeconòmica de l’espai
  • L’aportació econòmica de l’espai natural protegit a l’economia local del territori on es troba

 

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top