A finals de setembre de 2018 va tenir lloc la “Eurovelo and Cycle tourism Conference 2018” a la ciutat de Limburg, a Bèlgica. Aquest és un dels principals esdeveniments professionals relacionats amb el cicloturisme a Europa, i tot i que no vam poder assistir-hi, es pot trobar informació interessant  a la web així com bona part de les presentacions que es van fer servir a la conferència.

La Eurovelo és la xarxa de 15 rutes de cicloturisme i més de 70.000 quilòmetres que travessen i connecten Europa, i ja us en vam parlar en un article anterior del blog.

Foto: Eurovelo

Alguns temes interessants i destacables de la conferència:

  • Hi ha un interès creixent pel cicloturisme a Europa, en les seves diferents modalitats. A Alemanya, un dels països líders, hi ha 4,5 milions de persones que han realitzat un viatge de cicloturisme durant l’últim any, i només un 10% han estat dins el propi país.
  • 6 països dels 28 de la Unió Europea concentren el 63% dels  ingressos generats pel cicloturisme: França, Alemanya, Regne Unit, Suècia, Suïssa i Holanda.
  • Segons un estudi de l’organització Pro Velo el nombre de viatges de cicloturisme a Europa és de 20,36 milions, que generen uns ingressos de gairebé 9.000 milions d’euros només en allotjaments.
  • Bèlgica i sobretot la zona de Flandes està tenint un creixement molt important, i s’afirma que en aquesta zona el ciclisme és part del seu patrimoni degut a l’alt nombre de competicions i de grans ciclistes que hi han nascut. Però a Flandes han sabut convertir aquest patrimoni en un actiu turístic de primer ordre, creant tota una estratègia de posicionament turístic al respecte per convertir-se en “una de les regions on has d’anar a fer bicicleta si realment et consideres un gran ciclista”.
  • La duració dels viatges de cicloturisme a Flandes és de gairebé 8 dies, el triple que la resta de turisme, i es visita una major varietat de zones del país especialment les àrees rurals. El perfil majoritari són homes de 47 anys, que ve en grups de 3 persones. El 48% utilitza el transport públic per arribar a la destinació, i el pressupost diari per visitant és de 66,7 euros per dia. De mitjana realitzen uns 66 km al dia, i combinen l’activitat ciclista amb visites culturals i lúdiques. Entre els criteris de selecció del destí destaquen la seguretat, la qualitat dels paisatges i la qualitat de les infraestructures.
  • Les favorites són les rutes a l’entorn de rius, les rutes culturals de renom o aquelles que són de més fàcil accés en transport públic.

Algunes de les claus per productes de cicloturisme exitosos són:

  • L’especialització territorial, a través de l’anàlisi intern de la cadena de valor, la identificació de potencialitats, l’oferta i demanda, … També és clau la definició de plans d’acció, la identificació de fonts de finançament i sobretot, la definició de tipologia de cicloturisme que es vol treballar.
  • L’especialització del sector privat, a través de la formació i capacitació dels agents turístics, la creació de clubs de producte i guies de bones pràctiques, i de disposar de bones instal·lacions adaptades als visitants en bicicleta.
  • L’existència d’una oferta complementària d’activitats i serveis.
  • La promoció de la destinació cicloturista a través d’estratègies de comunicació adaptades, la participació a fires i l’organització de fam trips.
  • La comercialització de l’ecosistema cicloturista de la destinació a través de la creació d’estratègies per involucrar els diferents canals.

Aquestes són algunes de les lliçons extretes de l’anàlisi que hem fet de la documentació que està publicada a la web de la conferència. Podeu accedir al programa i bona part de les presentacions clicant aquí.

Bona part dels territoris catalans ja estan treballant en aquesta línia, i no paren de sortir noves iniciatives. Per exemple, a la comarca del Baix Ebre i a tot Terres de l’Ebre estan treballant de forma decidida per avançar en aquesta línia, només cal veure la participació en la sessió realitzada el passat 4 d’octubre a la Estació de Benifallet i la creació de la nova Asociación Via Verde de la Val de Zafán, amb una vintena d’empreses de la banda catalana i aragonesa d’aquesta interessant via ciclista.

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top