Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Euroregió de l’arc mediterrani

euram-1

Euroregió de l’Arc Mediterrani

En aquest article us parlem d’una iniciativa de cooperació transnacional a l’àrea del Mediterrani occidental, que té Catalunya com a element territorial central i que ens sembla que pot tenir efectes positius, la Euroregió de l’Arc Mediterrani Euram.

Tal com s’explica a la seva pàgina web, l‘Euroregió de l’Arc Mediterrani Euram la formen els territoris de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i Catalunya Nord.  Amb una dimensió adequada per a la cooperació territorial en el marc de la Unió Europea i amb una població d’uns deu milions d’habitants, l’Euram és un espai per a l’intercanvi comercial mutu, amb una interdependència estructural i una tradició d’elements d’ordre històric i cultural.

euram

Les economies que formen part d’aquesta Euroregió comparteixen interessos comuns, com el corredor ferroviari del Mediterrani o la cooperació de múltiples sectors econòmics per ser presents de forma conjunta en els mercats internacionals.

Aquesta iniciativa neix de l‘Institut Villalonga d’Economia i Empresa, amb seus a Barcelona, València i Palma de Mallorca; i compta amb el suport d’institucions públiques i empresarials de totes aquestes regions.

Divendres 25 de gener de 2013 es va presentar al Centre Cultural La Mercè de Girona la “Euroregió de l’Arc Mediterrani: Un espai per a la cooperació territorial”.

La cooperació regional europea

Durant els darrers anys han emergit a Europa un gran nombre d’iniciatives de cooperació entre territoris.. Hi ha gran varietat d’estratègies de cooperació, que poden ser transfrontereres, tenir  continuïtat territorial, ser impulsades exclusivament per les institucions públiques i els governs regionals o per altres institucions, i acollir-se a diferents fórmules jurídiques. Els objectius d’aquestes iniciatives poden ser realitzar activitats de lobby, resoldre problemes concrets que afecten les persones o les empreses, o realitzar treballs de planificació estratègica conjunta, com en el cas de les ciutats mitjanes, franceses i alemanyes al llarg del Rin.

Un dels casos més reeixits és el del Baltic Sea States Subregional Co-operation fundada el1993 com a resultat de l’establiment del Consell dels Estats del Mar Bàltic,  xarxa de més de cent seixanta autoritats regionals. L’emergència d’aquestes agrupacions interregionals, i més en general, l’emergència de xarxes de cooperació transfronterera, ha comptat en major o menor mesura amb el suport dels programes de cooperació de la Direcció General de Polítiques Regionals de la Comissió Europea, d’acord amb l’evolució natural de la política regional europea que tendirà progressivament a adreçar-se a territoris amb problemes i oportunitats comunes de desenvolupament i no sols a les regions menys desenvolupades econòmicament.

Estarem atents al desenvolupament d’aquesta iniciativa i de les accions en què el turisme i el desenvolupament regional hi tinguin cabuda.

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top