Fa un parell de setmanes va tenir lloc a Talteüll (Catalunya Nord), el seminari “Experiències de mobilitat per un turisme sostenible”, primer dels tres seminaris organitzat en el marc del projecte europeu Green Pyrenees Slow Tourism – GPS Tourism. Aquest seminari es va centrar en presentar diversos exemples de bones pràctiques de productes turístics que posen en el centre de la seva acció la mobilitat sostenible.
El primer cas va ser el de la marca “En Bretagne sans ma voiture”, projecte portat pel Comitè Regional del Turisme de Bretanya (França). La idea va néixer de l’arribada del tren d’alta velocitat francès des de París a Bretanya el 2017, oferint packs turístics de 2-3 dies basats en la mobilitat sostenible que permetien el coneixement actiu de la riquesa humana, patrimonial i cultural bretones.
La primera taula rodona sobre el tren com a eina per a descobrir el territori, es va centrar en diverses experiències locals. Del departament de Picardia (França), Chemin de Fer de la Baie de Somme es va presentar l’aposta feta a la badia per tal de vertebrar el desenvolupament del turisme mitjançant un tren històric, en una zona de fort valor ornitològic, on cada estació té a prop o un sender o un itinerari cicloturístic. Aquest tren no només proposa un recorregut per la badia, si no que realitza parades que permeten descobrir els pobles i la gastronomia local.
L’any passat, 1 milió de passatgers van viatjar a la línia de tren Lleida – La Pobla de Segur, de 90 km de recorregut que travessa zones amb baixa densitat de població. Al seu entorn s’han creat packs turístics que inclouen desplaçament i propostes d’activitats. Alguns d’ells d’unes hores, combinats amb el tren històric del Tren dels Llacs, però també propostes de diversos dies com és el cas de El Cinquè Llac, fent el trajecte amb els nous trens panoràmics, de la línia regular. Aquestes propostes, clau per al desenvolupament de l’economia local, permeten incrementar el nombre de viatgers en hores baixes i, a més, en l’exemple del tren històric, per cada euro invertit s’ha estimat un retorn de 6 euros a l’economia de la zona.
Un altre exemple interessant de tren turístic és el Train Rouge a la zona de l’Agly – Verdouble, on es va celebrar el seminari. Es tracta d’un tren històric centenari que recorre uns paisatges de vinya i mitja muntanya de gran bellesa, i que ha de ser un dels principals dinamitzadors del turisme a la zona.
També es van presentar els exemples de Vélo Loisir Provence (França) centrat en la bicicleta com a eina de desenvolupament turístic. Aquest projecte associatiu local d’acompanyament i de promoció del cicloturisme creat fa 22 anys en el parcs naturals regionals del Leberon i del Verdon, recentment s’ha ampliat a la Camarga i les Alpilles mitjançant la creació d’un segell de qualitat distintiu. Avui són més de 200 entitats col·laboradores. La despesa mitjana del cicloturista s’estima entre 62 i 82 euros al dia.
Un altre exemple interessant va ser el de l’empresa corsa APPeBIKE, que va sorgir a partir de la constatació que el 96% del temps, els cotxes de lloguer no es fan servir i per tant, proposar un servei de lloguer de bicicletes elèctriques en hotels era un nínxol a explorar. Aquesta iniciativa va ser finalista de la competició de startups del Saló del Turisme de París 2018.
En canvi, l’hotel Molí del Mig a Torroella de Montgrí va ser ideat des de l’inici com un hotel destinat al cicloturisme. Entre les mesures a implementar, van dissenyar ja fa 12 anys unes rutes circulars d’un dia que permeten tenir l’hotel com a base i conèixer així el Baix Empordà en bicicleta, creant un producte itinerant hotel-hotel amb una fidelització forta de la clientela.
Al llarg del seminari es va anar refermant la importància del turisme basat en la mobilitat sostenible com a factor clau de desenvolupament i d’adaptació del sector als reptes futurs. Tot i que tothom va remarcar la importància del tren com a eix vertebrador dels territoris, es va constatar que sense voluntat política d’apostar per aquest i per altres modalitats com són la bicicleta, el senderisme i les rutes a cavall, així com la navegació fluvial, el cotxe seguirà sent el mode de transport turístic més important. Actualment a França el 82% de la població fa turisme en cotxe…així que toca continuar pedalant!

Socis del projecte GPS Tourism
Article: Ivan Delamare DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme