Salàs de Pallars és un municipi rural del Pallars Jussà que ha patit, com moltes altres zones de muntanya de Catalunya, una regressió demogràfica i econòmica molt important. Dels més de 1.000 habitants que tenia a mitjans del segle XIX, s’ha passat a poc més de 300 a començaments de segle XXI. Tot i això, conserva molts elements de patrimoni històric i arquitectònic importants i representatius de la zona, i l’Ajuntament va engegar un projecte l’any 2003 de recuperació de tot aquest patrimoni amb l’objectiu de dinamitzar l’economia local i generar ocupació.
Un dels punts principals d’aquesta iniciativa ha estat la recuperació d’una de les fires més importants de bestiar de peu rodó (sobretot mules i matxos) que es celebraven arreu de Catalunya, la Fira de Salàs.
Les primeres referències sobre aquesta fira daten de l’any 1380, en un document on el rei Pere III el Cerimoniós concedeix al noble comte de Pallars l’autorització per celebrar la fira, amb una durada de 10 dies seguits. A Torroella en celebrem una de similar, la Fira de Sant Andreu, que té l’origen en aquesta mateixa època – concretament va ser concedida l’any 1393 pel rei Joan I el Caçador.
El diumenge 18 de novembre, vam poder gaudir-ne, amb activitats que transporten al visitant a una època ja desapareguda però que continua ben viva a través de l’original Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç.
Aquest centre organitza visites guiades els dissabtes i diumenges durant tot l’any i exposicions com l’actual, “Del Pirineu a la Pampa, crisi i emigració al Pallars” que mostra l’emigració de la comarca cap a l’Argentina a principis del segle XX.
Us deixem un vídeo del Youtube amb imatges de l’exposició.
http://www.youtube.com/embed/P0pi_HIBOfo