L’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya presenta cada any els resultats dels principals indicadors turístics de Catalunya. Es recullen: dades de la demanda turística, afluència, procedència i despesa; dades de l’ocupació en establiments d’allotjaments turístics, flux de viatgers i volum de pernoctacions i altres dades d’impacte econòmic, per exemple, població ocupada en activitats turístiques i recaptació fiscal de la taxa turística.
Les dades permeten conèixer l’activitat turística a Catalunya i el seu impacte, directe i indirecte. Periòdicament també es publiquen dades mensuals, per tant, denoten els canvis i les tendències. Així mateix, també ofereixen informació de l’Estat espanyol, el que facilita la comparació. En conjunt són una eina eficaç per conèixer com evoluciona l’activitat turística a Catalunya.
Dels resultats anuals del 2014 i del balanç d’abril de 2015 en destaquem:
L’any 2014 hi va haver 31.3 milions de viatges a Catalunya que varen generar una despesa total de 17.260,2 milions €.
El flux de turistes a Catalunya creix un 3,3% en relació al 2013 i la despesa també augmenta. A Catalunya creixen les arribades de turistes estrangers de primera destinació i també augmenta la despesa total i la despesa mitjana, amb més intensitat que a l’estat Espanyol. La despesa es concentra principalment en transport i allotjament, seguits per excursions, paquet turístic, restaurant i alimentació
En el període acumulat de maig de 2014 a abril del 2015 es manté aquesta tendència, les arribades han augmentat un 6,2% i la despesa un 7,4% respecte l’any anterior.
L’any 2014 el 66,5% dels turistes eren no residents a l’Estat espanyol, un increment del 6,7% respecte el 2013; així mateix, aquests representen el 93,4% de la despesa. Els quatre primers mesos de l’any Catalunya ha obtingut de nou un rècord històric de turistes estrangers, superant els 4 milions d’arribades, les quals s’han incrementat un 4,5% respecte del mateix període de 2014.
Per tots aquests motius, és d’interès seguir les dades dels principals mercats emissors. França és el primer mercat emissor, i intensifica les arribades i la despesa total respecte l’any anterior. Gran Bretanya es manté com el segon emissor i és dels mercats que més creix en termes anuals. Pel contrari, Itàlia i Alemanya, tercer i quart mercat emissor respectivament es contrauen en termes globals i mantenen la tendència de descens registrada en els últims mesos. També disminueixen les arribades de turistes dels països nòrdics, no obstant, la seva despesa augmenten respecte l’any anterior. És especialment significativa la caiguda de l’arribada de turistes russos, a causa de la crisis que pateix al país. Pel contrari, s’incrementa de manera destacada el turisme d’Estats Units i es posiciona com el segon mercat en volum de despesa total.
Els allotjaments estan registrant uns bons resultats durant els primers mesos de l’any. Totes les tipologies d’establiments – hotels, càmpings, cases rurals i apartaments etc.- estan millorant la seva ocupació respecte el mateix període del 2014.
L’any 2014, 20,7 milions de viatgers varen pernoctar a Catalunya. La gran majoria, el 80,9% ho varen fer en establiments hotelers, seguit de càmpings (12,8%), d’apartaments turístics (4,7%), i d’establiments de turisme rural. No obstant, aquest últims són els que registren increments més destacats. Els hotels catalans aconsegueixen un nou rècord històric en els primer quatre mesos de 2015 i han superat els 10,5 milions de pernoctacions, un 7,1% més que fa un any.
Impacte econòmic del turisme: ocupació i taxa turística.
Les dades d’ocupació donen informació de l’impacte econòmic. L’any 2014 el sector turístic concentra el 12,3% del total d’ocupats a Catalunya. El 77% dels treballadors del sector estan afiliats al règim general de la Seguretat Social i el 23% en el règim de treballadors autònoms.
Pel que fa a la taxa turística. En els dos anys des de la posada en marxa de l’impost sobre les estades turístiques, s’han recaptat 82.283.187,07€. Gairebé 41 milions correspon a la recaptació del 2014, el que suposa un increment respecte a l’any anterior d’un 6,56%
Per tipologia establiments, els hotelers estan en primera posició, amb una recaptació el 80,6% del total de l’impost. Els segueixen de molt lluny els càmpings (6,32% del total recaptat), els HUTs (5,72%), i els apartaments turístics (3,3%).
Per contra, els càmpings que han tingut gairebé el 21% del total de pernoctacions només han recaptat el 6,3% de l’impost, i el turisme rural que ha tingut l’1,9%, ha recaptat el 0,66%. En els dos casos hi ha molt turisme familiar i les estades són més llargues. Tenint en compte que els menors de 16 anys no paguen i a partir de 7 dies tampoc es paga, pot justificar en part aquesta diferència.
En termes de marca turística destaca especialment la Marca Barcelona, amb la recaptació més alta, seguida de la Costa Brava, Costa Daurada i Costa de Barcelona. Del 2013 al 2014 s’observa un creixement en totes les marques turístiques menys en Terres de Lleida, Terres de l’Ebre i Costa Daurada. Entre els 20 municipis que més han recaptat el 2014, Torroella de Montgrí i l’Estartit es troba en la posició 14, per sobre de Girona i de municipis pròxims com l’Escala, Pals i Castelló d’Empúries.
Podeu consultar més informació de l’impacte de la taxa turística clicant aquí
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme