Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

La importància del cicloturisme pels destins turístics

Els dies 30 d’abril i 1 de maig es va celebrar a Girona el 5e Congrés Internacional de la Bicicleta. Com en edicions anteriors, vam assistir en aquest esdeveniment que des de fa ja 9 anys aplega institucions públiques, empreses de diferents sectors i entitats socials, totes elles vinculades al món de la bicicleta, el turisme i la mobilitat sostenible. El tema central enguany era el cicloturisme, un fenomen turístic molt important per la demarcació de Girona que aplega una potent oferta per portar a terme aquesta activitat, amb infraestructures de gran projecció internacional com les Vies Verdes de Girona i la ruta Pirinexus.

5 Congres Bicicleta logo

El congrés va comptar amb diverses conferències, taules rodones i presentacions de casos d’èxit vinculats al cicloturisme i la mobilitat sostenible. Una de les ponències més destacades va ser la de Dominique Lebrun, coordinador interministerial pel desenvolupament de la utilització de la bicicleta del Govern de França, més conegut com a “Monsier Velo”. En la seva ponència, va exposar les actuacions que ha portat a terme França en relació a l’ús de la bicicleta, com la xarxa nacional de Vies Verdes amb més de 20.000 km de rutes ciclables de les quals 8.000 són Eurovelo (per conèixer més la xarxa Eurovelo visita aquest post anterior del nostre blog). Aquestes xarxes de cicloturisme tenen un impacte econòmic de més de 16.000 milions d’euros segons estimacions del govern francès, i ja hi ha uns 120 touroperadors europeus que programen productes al seu entorn. Les zones amb major concentració de cicloturistes són el Loira, el Luberon i la Provença – Camarga. La despesa mitjana dels cicloturistes és de 75 €/dia, major que la del turista convencional.

5 Congres Bicicleta

Condicions per atreure cicloturisme
1. Oferta turística (allotjaments, serveis, infraestructures) adaptada a les necessitats dels cicloturistes, i renovació constant de la mateixa.
2. Facilitar la compra de serveis online, amb la possibilitat de reservar espais per la bicicleta als trens.
3. Itineraris circulars i no-circulars. Guies clares i entenedores a disposició dels turistes.
La següent taula rodona portava per títol “Experiències i impacte econòmic del cicloturisme” i va comptar amb la participació del Dr. Richard Weston, investigador a l’Institute of Transport & Tourism a la University of Central Lancashire, Nicolas Mercat, expert en mobilitat sostenible a Inddigo Altermodal, Gilbert Perrin, president de la European Greenways Association, i Empar Vaqué fundadora de Cicloturisme i Medi Ambient.

5 Congres Bicicleta 2

Nicolas Mercat va presentar un mètode per quantificar l’impacte del cicloturisme, va remarcar la importància de la continuïtat de la ruta (350 km = 7 dies de viatge) i de la promoció i qualitat de la oferta.

Gilbert Perrin va resumir el què busca el cicloturista en els següents punts:
Relaxar-se (seguretat, separació de carril, espais segurs on guardar la bicicleta …)
Recompensa (menjar, beure, lloc on aturar-se a veure el paisatge). Per això el cicloturisme és molt important en les regions vitivinícoles.
Connectivitat entre els diferents punts, distàncies raonables.
Qualitat dels productes del sector privat.
Qualitat mediambiental i paisatgística.

Despesa mitjana d’un viatge de 7 dies – De 700 a 1.200 €. Per això, és clau disposa de bones infraestructures i d’un territori madur en serveis, diversificació dels canals de comunicació, intermediació i comercialització.

MerEuropean Greenways Associationcedes Muñoz, directora de la European Greenways Association, va exposar que el turisme esportiu representa el 32% de la industria turística global, i el motiu principal pel 42% dels viatges de persones de la OCDE.

Per últim es van presentar una sèrie d’exemples i casos d’èxit en relació a l’ús de la bicicleta, com la Via Verda i la ruta Pirinexus, les accions que la Agència Catalana de Turisme està realitzant en relació al ciclisme de carretera, la ruta de BTT transfronterera R2C que transcorre entre la zona de Salines-Bassegoda i l’Alt Vallespir, o la Via Verda de la Terra Alta que té una afluència d’unes 35.000 persones/any.

Podeu consultar i descarregar totes les ponències presentades al congrès clicant aquí.

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

2 Responses to La importància del cicloturisme pels destins turístics

 1. Hola Rubiel,
  un placer y gracias por seguirnos.
  Hemos ido publicando diversos artículos sobre el cicloturismo en nuestro blog http://www.decaba.com/es/?s=cicloturismo
  Verá que a nivel europeo, la European Cyclist Federation está promoviendo grandes rutas europeas de cicloturismo, bajo el nombre de EUROVELO http://www.decaba.com/es/eurovelo/ . También hay que tener en cuenta a las Vias Verdes españolas, por su dinamismo en diferentes proyectos.

  También los grandes ríos europeos disponen de rutas asociadas con empresas que colaboran en la creación de producto, homogeneizando los servicios que se ofrecen: alojamiento, tarnsporte de maletas, reparación de bicicletas, lugares de visita, etc. Puedes ver información en

  En nuestra consultoría nos hemos especializado en el soporte en la creación de producto turístico asociado al cicloturismo. Disponemos de una base de datos de operadores de los países de la OCDE especializados en ecoturismo, senderismo, cicloturismo, .. .con más de 700 referencias, con lo cual sabemos bien lo que se ofrece en el mercado y lo que necesitan los clientes. A menudo publicamos también artículos sobre noticias que aparecen en las newsletters de estos operadores. Uno de los más recientes http://www.decaba.com/es/e-bike/

  Espero que la información sea de utilidad. Gracias y hasta pronto.

 2. RUBIEL FONSECA ARZUZA diu:

  Buenos dias, soy Colombiano y estoy impulsando el cicloturismo en la ciudad de Bucaramanga, qué asociaciones existen con las que pueda interactuar u asociarme e intercambiar experiencias , mi correo [email protected]

  Gracias

  Rubiel Fonseca

Scroll to Top