“La indústria turística afronta una etapa de nous reptes”, segons AECIT

L’Associació Espanyola d’Experts Científics del Turisme (AECIT) enguany celebra el 20è aniversari editant dos llibres, “20 retos para el turismo en España” i “20 años de la actividad turística en España”. L’AECIT,  que compta amb diferents tipus de socis,  basa la seva activitat en la investigació, estudi i difusió de les ciències i tècniques vinculades en l’activitat turística. Entre les finalitats  destaquen la millora en la qualitat professional turística, la promoció i desenvolupament del nivell de qualificació d’alts càrrecs i gestors en les entitats públiques i privades que es dediquen al sector i la sensibilització de la societat respecte la importància del sector turístic.

A partir de l’estudi d’AECIT, el portal de comunicació turística Hosteltur ha publicat l’article “La indústria turística afronta una etapa de nous reptes” on trobem una reflexió i anàlisi de la publicació “20 retos para el turismo en España”, la qual planteja la situació actual del sector turístic i com aquest afronta els canvis constants de cares al futur. Analitza qüestions com la renovació dels destins turístics, l’estacionalitat, els nous mercats competidors i l’anomenada economia col·laborativa.

El president de l’AECIT i professor de la Universitat de Jaén Juan Ignacio Pulido, declara que els destins turístics són els protagonistes de la bona gestió del territori i també exposa que “l’interès del turisme per un territori és que contribueixi a la generació de riquesa i llocs de treball”. Pel que fa al sector de l’allotjament, s’hauria de replantejar el model actual valorant la font d’ingressos i el perfil de mercat que ha anat evolucionant.

El professor Pulido destaca l’economia col·laborativa com un fenomen a tenir en compte, ja que si l’evolució del model turístic adopta aquest modus operandi, llavors és necessari una reforma o adaptació de l’economia tradicional, la qual perdria força econòmica en el sector. Qui té les eines per disminuir l’impacte sòcio-econòmic és el propi destí, el qual ha de vetllar per la millora de la qualitat de vida dels habitants dels diversos territoris i a la vegada, fomentar el repartiment del negoci turístic.

Pel que fa a la segmentació de mercat, en els últims anys s’han difuminat els perfils estàtics i tradicionals, de manera que actualment trobem nombrosos microsegments que tenen exigències i voluntats diverses. Per gestionar aquest tipus de perfil, és necessari que els gestors sàpiguen identificar cada segment i els productes que volen, per què els volen i com els aconsegueixen.

imatge sostenibilitat

La sostenibilitat ha esdevingut, en els darrers anys, un factor molt important en el sector turístic ja que la conscienciació i respecte pel medi ambient per part dels consumidors i els empresaris ha anat augmentant. Tot i així, no és suficient el coneixement i l’impacte, i els gestors turístics han d’enfocar el mercat a aquells segments més sensibilitzats que consumeixen els productes sostenibles i valoren el cost que aquest suposa.

La figura del destí és on recau la major responsabilitat per portar a terme l’activitat satisfactòriament. La bona gestió del territori fa que el consumidor final es vegi atret i visqui l’experiència que busca i a la vegada, el propi territori es vegi beneficiat en termes de qualitat de vida i impacte econòmic.

imatge tecnologiaEn el llibre “20 años de la actividad turística en España”, Pulido augura un canvi constant en el sector tecnològic i el que aquest comporta en l’activitat turística. En els últims anys el nombre de destins a nivell mundial han augmentat enormement gràcies a les noves tecnologies. “Qualsevol persona de qualsevol part del món pot viatjar a qualsevol part del món”, és el que sentencia el professor Pulido davant la situació actual. Per tant, és el moment d’aprofitar i fomentar nous productes i destins a través de les tecnologies, de manera que el producte tradicional i estàndard es diversifiqui al mateix ritme que la segmentació del mercat.

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top