Les activitats recreatives en el medi natural cada vegada guanyen més adeptes, i la sostenibilitat és un dels criteris més valorats pels visitants, tal com demostren diversos estudis elaborats a Europa, els Estats Units o altres països de la OCDE. Aquestes tendències es poden constatar a través d’estudis de la Comissió Europea a través del seu Eurobarometre (podeu veure una anàlisi de l’últim Eurobarometre en aquest article del nostre blog) o en altres impulsats pels propis agents del sector, com ara Accor Hotels o l’associació d’operadors francesos Agir por un Tourisme Responsable. En aquest estudi, els clients consideren que el turisme responsable significa respectar el patrimoni, la cultura, la fauna i flora, el contacte amb la població local … i que això és possible a tot el món! Fins i tot Booking, el gegant de la intermediació hotelera mundial, porta a terme estudis per demostrar com n’és d’important portar a terme pràctiques sostenibles als hotels per connectar amb una demanda cada cop més conscienciada.
En aquest context doncs, el factor “sostenibilitat” cada vegada té més pes a l’hora d’escollir una destinació o una proposta de vacances, i cal que les empreses i destinacions en siguin conscients. Per això, és clau conèixer quines són les grans tendències als principals mercats emissors, quins són els perfils dels seus visitants i els elements necessaris per crear productes turístics atractius. Disposar d’aquesta informació és bàsic per crear productes turístics autèntics que siguin singulars i generin engagement pels diferents segments de visitants al quals ens volem adreçar.
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona va organitzar el passat 18 de maig una sessió conduïda per Josep Capellà dins el marc dels programes de formació “Turisme 360 ” a Maçanet de Cabrenys, Girona, on vam poder presentar les grans tendències en turisme sostenible coincidint amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament. Primer hi va haver una primera sessió teòrica on s’analitzaven les grans tendències mundials (i també locals) vinculades al turisme sostenible i responsable, amb nombrosos exemples de empreses, operadors i destinacions que utilitzen aquests elements per a les seves accions promocionals i millorar la imatge que projecten de cara als seus clients. Seguidament, una part pràctica d’anàlisi de producte turístic basat en la sostenibilitat i competitivitat, a partir de la valorització dels elements i recursos que singularitzen el nostre territori.
A continuació trobareu l’índex de la sessió i algunes imatges publicades pel Patronat a la seva pàgina de Facebook:
· Gestió sostenible de la activitat turística: Conceptes a tenir en compte, tendències i exemples
· Com podem crear i promocionar els nostres productes “sostenibles” per atreure més visitants
· Taller d’anàlisi i creació de producte turístic sostenible
Volem agrair a tots els participants les seves aportacions i la implicació en el desenvolupament de la jornada, així com al Patronat de Turisme Costa Brava Girona la seva confiança per programar aquesta sessió!
Artícle: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme