Montsià ActiuBreu descripció del Montsià

El Montsià és la comarca més meridional de Catalunya, forma part de la província de Tarragona, i juntament amb el Baix Ebre, Terra Alta i la Ribera d’Ebre integren les Terres de l’Ebre. La capital de la comarca és Amposta, però altres poblacions importants com Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona també formen part d’aquesta comarca. El patrimoni natural del Montsià és impressionant, ja que alberga hàbitats naturals molt diversos i espais emblemàtics com el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Massís dels Ports.

Què és Montsià Actiu?

Montsià Actiu és un projecte que impulsa el Consell Comarcal del Montsià amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament d’Empresa i Ocupació en el marc del programa “Treball a les 7 comarques“. L’objectiu d’aquest projecte és dinamitzar l’activitat econòmica comarcal mitjançant la cooperació, impulsar la creació de llocs de treball i fomentar el sorgiment de noves empreses, sota criteris de sostenibilitat, per tal de millorar les condicions de vida de la població local. Les línies estratègiques van relacionades amb la millora de la competitivitat, potenciar l’activitat turística, dinamitzar la industria agroalimentària i millorar la ocupabilitat de les persones en situació d’atur.

Treball realitzat el 2011 des de DCB Turisme i Desenvolupament Local

L’any 2011 es va iniciar la col•laboració entre DCB Turisme i Desenvolupament Local i Montsià Actiu amb la realització de l’Estudi de creació de productes turístics a partir dels productes agroalimentaris. En aquest estudi es van identificar experiències i bones pràctiques en la valorització del territori a partir dels recursos agroalimentaris del territori, que s’estaven realitzant tant al Delta de l’Ebre com a territoris veïns i similars. També es van identificar iniciatives i actors del territori que treballen en la creació de producte turístic, com la Carta Europea de Turisme Sostenible del Delta de l’Ebre, l’Estació Nàutica de la Ràpita o l’Associació d’Empresaris Turístics Delta de l’Ebre. I es va incidir especialment en l’anàlisi de paquets turístics vinculats al turisme actiu i de natura, descrivint  la seva estructura  preus, clients a qui van adreçats  i  paraules clau que utilitzen per comercialitzar-los diversos operadors de turisme de natura europeus.

Treball realitzat el 2012 des de DCB Turisme i Desenvolupament Local

Aquest any 2012 s’ha continuat treballant en el desenvolupament econòmic i social de la comarca del Montsià. En aquest cas, s’ha creat una xarxa d’agents per la dinamització del sector turístic i agroalimentari, on estan representats els principals actors socio-econòmics del territori com el sector arrossaire, el sector turístic, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i altres agents. Aquesta xarxa ha dissenyat un projecte comú basat en l’arròs com a producte estrella que ha de permetre el desenvolupament del territori en el seu conjunt, la creació d’una nova gamma de  productes turístics  i la millora de la competitivitat de la industria agroalimentària. En el marc d’aquest projecte, s’han realitzat dos intercanvis d’experiències amb les 2 principals zones productores d’arròs d’Espanya que es troben a l’entorn d’espais naturals protegits, lAlbufera de Valencia i Doñana a Andalusia.

Al llarg de l’any 2013 es pretén consolidar aquesta xarxa estenent-la a altres territoris de característiques similars de països mediterranis com França o Itàlia, amb l’objectiu de compartir experiències i preparar projectes que millorin el coneixement d’aquests paisatges singulars i la qualitat dels productes que ofereixen. D’altra banda, s’ha previst recolzar els empresaris turístics de la zona en la creació de productes singulars representatius d’aquests territoris basats en la qualitat dels paisatges naturals i agraris i del patrimoni cultural i etnològic que s’ha generat a l’entorn d’aquestes activitats.

Noticíes sorgides a la premsa:

La Vanguardia 26 de juny de 2012

Econoticias 30 de novembre de 2012

Recull de notícies aparegudes a la premsa

Article i fotos: Ignasi Capellà Ballbé


Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top