Ens agrada molt parlar de Parcs naturals. Els què seguiu el nostre blog creat l’any 2009, sabeu que és una de les nostres debilitats i personalment, hem pogut viure i treballar a l’entorn del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Tal com dèiem en l’article de març de 2013:

“Els parcs naturals i els parcs nacionals són un instrument per a la conservació de la natura però també de suport al desenvolupament endogen de les poblacions. Així ho entén la pròpia IUCN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura per les categories II i V (corresponents a parcs nacionals i espais protegits terrestres i marítims),  les Reserves de la Biosfera,  promogudes per UNESCO i l’associació EUROPARC, a través de la Carta Europea del Turisme Sostenible en Espais Naturals Protegits.”

Gràcies a la seva conservació, aquests espais es converteixen en un destí turístic de qualitat i un escenari perfecte per a la pràctica d’activitats recreatives i culturals en el medi natural. Així, el senderisme, el cicloturisme, l’ecoturisme, la degustació de productes locals, … són activitats intrínsecament associades a la descoberta dels espais protegits.

Una prova d’això la tenim en els resultats de l’estudi que DCB Turisme va realitzar per a l’Agència Catalana de Turisme l’any 2014, sobre els productes de senderisme i cicloturisme que ofereixen a Catalunya els principals operadors europeus de turisme actiu.  De 43 operadors analitzats, es van identificar 190 productes, dels quals 144 passen per un o varis espais naturals protegits, malgrat que de vegades no es citi explícitament el nom d’aquest espai.

Itàlia i França des de fa temps aposten per promoure el turisme sostenible en els espais naturals protegits, facilitant que es certifiquin amb la CETS – Carta Europea del Turisme Sostenible- i dissenyant estratègies per gestionar els fluxos de visitants, diversificant la tipologia de productes i treballant conjuntament amb els agents turístics i la població local per aconseguir un repartiment equitatiu dels beneficis que es generen. També es promou el treball en xarxa i el compartir experiències amb altres espais naturals propers o de característiques similars.

Avui voldríem fer menció a les iniciatives per treballar i promoure conjuntament espais naturals transfronterers.  Si ho pensem una mica això hauria de ser la norma, ja que ni la fauna, ni la flora ni els visitants veuen traçada una línia que separa els països.

Aquí en trobareu alguns exemples:

El Parc national du Mercantour (França) i el Parco Naturale delle Alpi Marittime (Itàlia) mapa Mercantour Alpi MarittimeAlpi Marittime -Mercantourcomparteixen fins i tot plana web!!  Hi podeu trobar a més de la descripció de cada un d’ells, entre d’altres una ruta de natura i cultura conjunta de 374 kms. que uneix alguns dels entorns més emblemàtics.

De fet, la col·laboració ve de molt antic. Ja es va establir un primer agermanament l’any 1987. Actualment, en el marc de la Unió Europea han creat una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), que els permet aprofitar al màxim les oportunitats de treball en xarxa i d’accedir a fons europeus.

Diversos parcs d’ambdues bandes dels Pirineus també estan desenvolupant accions conjuntes. greenEl projecte GREEN presentat a la última convocatòria de programes POCTEFA ha estat aprovat i preveu avançar en la línia de crear una xarxa pirinenca de parcs naturals, tal com existeix als Alps www.alparc.org/ a més de realitzar accions específiques per part de cada un dels socis.

El recentment creat Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser a la comarca del Ripollès ja fa anys que col·labora amb el Parc Naturel Régional des Pyrenées Catalanes. Això pot representar un important estímul per a la consolidació d’aquest nou parc.

 

Un altre bon exemple de cooperació d’espais naturals protegits a nivell mediterrani és el projecte MEET-Medecotourism logo-meetfinançat a través dels programes europeus ENPI. La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha estat un dels socis, amb els Parcs Naturals de Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà i Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

A continuació us deixem els links a articles publicats al nostre blog sobre parcs naturals:

Espais naturals protegits i desenvolupament local: La importància econòmica dels parcs naturals

Parcs Naturals i Turisme: Amenaça o Oportunitat

Potencialitat dels Espais Naturals Protegits de Catalunya

Amb 243.000 llocs de treball associats, els Parcs nacionals nord-americans representen una sòlida font d’ocupació

Ocupació i espais naturals protegits a França

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top