Bon article el dedicat als Parcs Nacionals sota el títol “Catorce joyas al natural“, amb una entrevista a Juan Carlos del Olmo, secretari general a Espanya de la WWF,  que va sortir diumenge 24 de març a la revista EL PAÍS SEMANAL extra “España en positivo”.

Aqui trobareu l’article “Catorce joyas al natural”.

Va molt en la línia del què vam estar reflexionant en el curs Creació i gestió de productes i empreses ecoturístiques que s’està fent la EUDTH, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els parcs naturals i els parcs nacionals són un instrument per a la conservació de la natura però també de suport al desenvolupament endogen de les poblacions. Així ho entén la pròpia IUCN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura,  en la seva definició de les diferents figures de protecció arreu del món en què les categories II i V corresponents a parcs nacionals i espais protegits terrestres i marítims, preveuen la compatibilitat entre conservació i  ús públic i recreatiu. És en aquesta mateixa línia que treballen les Reserves de la Biosfera,  en el marc del programa MAB,  Home i Biosfera i EUROPARC, a través de la Carta Europea del Turisme Sostenible en Espais Naturals Protegits.

Carta Europea Turismo Sostenible

Seguint aquests principis, moltes organitzacions turístiques de referència com The Tourism Society, la pròpia Organització Mundial del Turisme o el Tourism Sustainability Group de la Comissió Europea,  entenen els parcs naturals com  destinacions turístiques en molts dels manuals de gestió que editen i projectes que desenvolupen. Un dels exemples més recents el vam veure en la presentació dels Indicadors de sostenibilitat per als destins turístics que està posant en marxa la Comissió Europea. Entre les destinacions turístiques que contemplen aquests indicadors, s’inclouen els espais naturals protegits.

Oferta turística Luberon

És evident que el criteri “conservació” s’imposa ja que és el que farà viable la competitivitat d’aquest destí davant els seus competidors. Un espai deteriorat o amb riscos de pèrdua dels seus valors naturals és un espai que a la llarga quedarà fora del mercat i per tant, perdrà també la seva funció turística i recreativa.

La major part dels espais naturals protegits europeus, especialment parcs nacionals i parcs naturals, tenen assumida aquesta funció de destí turístic. És fàcilment observable si fem una “navegació” a través d’algunes de les seves webs, que són una excel·lent invitació a descobrir els valors d’aquests espais i gaudir-ne de manera que els visitants es converteixin en els millors aliats de la seva tasca de conservació i generin recursos econòmics per al territori.

Així per posar alguns exemples, la web del Parc Natural Regional del Luberon situat a la regió Alpes-Provence-Côte d’Azur, a França és una excel·lent invitació a descobrir el seu patrimoni, degustar els productes locals d’una manera responsable, a través de la xarxa de senders a peu i rutes cicloturistes. L’èxit del cicloturisme -amb un impacte de prop de 8 milions d’euros anuals- ha motivat la creació d’un portal web específic per aquesta activitat.

Oferta turística Cevennes

Pel que fa a posar en valor els producte locals  hi ha molts bons exemples arreu , com ara Forest of Bowland, a Lancashire (Regne Unit) o el Parc Nacional de Cévennes a França que promocionen les activitats que  tradicionalment s’han desenvolupat en aquests territoris i també el turisme, com elements clau per a la conservació dels valors del Parc,  seguint els principis de la Carta Europea del Turisme Sostenible.

Oferta turismo accessible Brecons

Finalment, aquests espais naturals protegits són també molts sensibles amb els diferents col·lectius que els visiten. Per exemple, apostant per una accessibilitat per a tothom i una mobilitat “suau” com ens mostra el Parc Nacional de Brecon Beacons .

Al nostre país, també hi ha moltes iniciatives en aquesta línia que cal recolzar i donar el màxim suport. En aquests moments de crisi, l’excel·lent patrimoni natural i paisatgístic ha de ser una font de creació d’ocupació vinculada al turisme, estable i de qualitat, i de suport a les activitats tradicionals a través de la valorització dels productes locals i la creació de noves activitats per a les quals la marca “Parc” sigui un valor afegit, tant pel propi producte (artesania, disseny, producció cultural i artística, entre molts altres) com per l’atracció de professionals cap al territori.

Queda encara molta feina a fer si tenim en compte els índexs de freqüentació que tenen els nostres Parcs Naturals i els recursos disponibles per poder-se convertir en veritables destinacions turístiques sostenibles.  Molts d’ells disposen d’una important oferta d’allotjament i serveis turístics al seu entorn però en canvi, indicadors com ara l’ocupació dels establiments, la creació de llocs de treball i de noves empreses o  la presència de productes turístics en els canals de promoció, són relativament baixos si ho comparem amb altres experiències europees.

Artícle: Josep Capellà

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top