El tren és un mitjà de transport important per a la indústria del turisme. És un mitjà sostenible i representa un element diferenciador pels territoris que en disposen. Existeixen col·lectius de persones fascinades per aquest mitjà de transport que dediquen les seves vacances a realitzar rutes en tren mítiques. Aquests col·lectius disposen d’ofertes arreu del món, nombroses pàgines web amb informació de les millors rutes i agències especialitzades que els preparen les propostes a mida.
Però més en enllà d’aquest segment d’entusiastes, existeix cada vegada més una base de consumidors que s’interessa per mitjans de transport alternatius al cotxe durant les seves vacances, especialment a les ciutats europees on cada vegada més es tendeix més a no disposar de vehicle propi. Per exemple, a Paris i Londres, només un 40% de les famílies disposa de cotxe propi i menys del 15% té un segon vehicle, mentre que a Copenhague el percentatge de famílies que tenen cotxe es redueix al 29%. Per aquests, el tren és un mitjà de transport molt interessant degut a la comoditat que els aporta a l’hora de viatjar especialment si les comunicacions un cop arriben al destí es poden realitzar de manera alternativa al cotxe privat.
Segons un informe de la OCDE de l’any 2015, “els pròxims 20 anys es caracteritzaran per la integració en la gestió empresarial dels problemes generats pel canvi climàtic, recolzant la transició cap a una economia baixa en carboni, reforçant la capacitat de resiliència a nivell local dels efectes de l’escalfament global del planeta, promovent el valor dels viatges responsables i la ecologia en la cadena de valor dels productes.”
Durant molts anys el tren ha estat un mitjà de transport que no ha estat tingut en compte en les estratègies de promoció turística dels territoris, però la situació s’està revertint. A Espanya, l’arribada dels trens d’alta velocitat AVE ha portat noves possibilitats de desenvolupament turístic als territoris connectats, com ara Girona. A Catalunya, la Generalitat disposa d’un programa de trens turístics a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb el Tren dels Llacs com una de les rutes estrella, que ofereix tota una sèrie de productes turístics al seu entorn un cop s’arriba a la zona del Pallars. Però a França, com en molts altres casos, van un pas endavant…
Foto @catexperience
Un molt bon exemple és la regió de la Bretanya, al nord-oest de França. La Bretanya disposa d’una extensa xarxa ferroviaria que connecta les principals ciutats amb la resta del país a través del tren d’alta velocitat, a més de disposar d’una xarxa regional de més de 1.000 km.
A més d’oferir diferents descomptes per joves, grups i famílies, a la web de promoció turística de la Bretanya s’ha incorporat un apartat propi del tren amb propostes temàtiques i ofertes per conèixer la destinació a través d’aquest mitjà de transport.
Les propostes inclouen estada, activitats, mobilitat interna dins la regió i altres experiències com la degustació de producte local, … i estan exclusivament dirigides a aquells visitants que arriben en tren, amb una variada gamma de preus. En aquest enllaç es poden veure algunes d’aquestes propostes que s’estructuren en diferents tipologies:
– Productes clau en mà, comercialitzats a través d’agències de viatges
– Propostes d’estades que comercialitzen els establiments
– Activitats de dia
Aquesta web de productes pot ser una font d’inspiració interessant pels territoris que ja disposen de infraestructura de tren a l’hora de crear productes específics pels viatgers que arriben en aquest mitjà tan autèntic.
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme