Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

El 1971 la UNESCO va crear el projecte “L’home i la Biosfera” (MAB) amb l’objectiu de reduir la pèrdua de la biodiversitat, tractar els seus aspectes ecològics, socials i econòmics,  promoure l’ús responsable dels recursos naturals i donar reconeixement al desenvolupament sostenible. Dins aquest projecte, es seleccionen llocs geogràfics representatius de diferents hàbitats de tot el món. Aquests llocs o àrees (que poden ser ecosistemes terrestres o marítims) es coneixen amb el nom de Reserves de la Biosfera.

Les Reserves de la Biosfera estan reconegudes internacionalment i es seleccionen pel seu interès científic. L’objectiu principal és de conservació i protecció de la biodiversitat i el desenvolupament econòmic i humà d’aquestes zones.

S’identifiquen tres funcions bàsiques:

Contribuir en la conservació dels paisatges, ecosistemes, espècies i variació genètica.

Fomentar un desenvolupament econòmic i humà sostenible des d’un punt de vista sociocultural i ecològic.

Donar suport a projectes de demostració, educació i capacitació.

Les primeres Reserves de la Biosfera a Espanya van ser Grazalema, Ordesa i el Montseny. Tot seguit, es van nomenar, entre d’altres Doñana, las Sierras de Cazorla i Segura. El Juliol del 2011 hi havia 580 reserves a 114 països dels quals 40 eren de l’Estat Espanyol i 1 a Catalunya.

Aquest any 2013 s’han afegit tres més a Espanya amb la Granja i l’Espinar a les serres de Guadarrama i les Mariñas Coruñesas i Terres do Mandeo a Galícia i una més a Catalunya amb les Terres del Delta de l’Ebre.

Espanya s’ha convertit així, en el segon país amb més Reserves de la Biosfera del món. Actualment té un total de 45 zones declarades (2 a Catalunya).  Estats Units és el país amb més reserves amb un total de 47.

1Així doncs, el fet que aquest 2013 s’hagi acceptat les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera donarà un impuls en els seus productes i en el sector turístic de la zona. Joan Capilla, portaveu de l’Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre, ha declarat al 3/24 que aquest fet “permetrà segmentar el turisme i arribar a aquells visitants que estan més conscienciats de la necessitat de conservar el medi ambient“. La proposta abasta 367.729 hectàrees, incloent el Delta i la conca de l’Ebre, i amb una població de 190.000 habitants.

La candidatura ha tingut el suport de la societat civil, amb l’impuls d’una setantena d’institucions i entitats socioeconòmiques de la zona, i de 55 ajuntaments de les quatre comarques que formen aquest territori: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Les Terres de l’Ebre disposen d’una particular biodiversitat en un entorn geogràfic únic i es potencia la conservació

2

del patrimoni natural. La UNESCO afirma que s’han desenvolupat energies alternatives (eòlica, solar o hidràulica) amb respecte al medi ambient i al paisatge. Es reconeixen doncs, les actituds que contribueixen a impulsar l’actual gestió dels espais i dels béns naturals, la coordinació de les polítiques públiques i dels plans d’actuació per a la conservació de la biodiversitat i la integració de polítiques de conservació per a impulsar els espais protegits.

Per a més informació sobre la Reserva de la Biosfera del Delta de l’Ebre podeu accedir a la pàgina de Ebre Biosfera, del Montsià Actiu i el Consorci de Serveis Agroambientals de la comarques del Baix Ebre i Montsià.

També podeu consultar el catàleg de la Red Espanyola de las Resevas de la Biosfera a http://www.magrama.gob.es/ca/ceneam/exposiciones-del-ceneam/exposiciones-itinerantes/Folleto_RERB_tcm8-187118.pdf

3

4

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top