L’operador turístic francès La Balaguère, amb seu a la Val d’Azun, referent entre els operadors de senderisme i agencia receptiva per a operadors internacionals, de rutes al Pirineu, presenta un producte que combina el senderisme amb la cultura i l’art. La ruta “Les Chemins de Picasso, à travers la Catalogne” segueix els passos de Pablo Picasso per Catalunya per conèixer més sobre la seva vida i la seva obra a través dels pobles i zones que freqüentava l’artista.
Des de l’any 2008, a DCB Turisme i Desenvolupament Local realitzem un seguiment i anàlisi detallada de la programació de més de 700 operadors “de nínxol” fixant-nos en les zones on operen, les característiques dels seus clients i productes i les activitats que proposen. Com ja explicàvem a l’article “Senderisme i cultura en la programació dels operadors de nínxol” hem detectat que aquestes agències especialitzades cada vegada busquen productes singulars que poden interessar públics molt diversos. Destaca especialment l’increment de productes de senderisme i cicloturisme que es complementen amb altres activitats, especialment de cultura, art i gastronomia.
La ruta que us presentem s’emmarca en aquesta tipologia de producte. “Les Chemins de Picasso, à travers la Catalogne” és una ruta de 7 dies de durada i intensitat baixa que combina la visita a 4 llocs emblemàtics en la vida de Picasso amb la possibilitat de fer senderisme i, a més, explorar la trajectòria artística del pintor i els paisatges i pobles que el van inspirar.
Comença a la Serra del Cadí, a Gósol i va fins a Barcelona, on es visita el museu Picasso. De Barcelona puja al massís dels Ports, al poble d’Horta (Orta) de Sant Joan, on Picasso va viure dues vegades: en la seva joventut i desprès, ja com artista consagrat. El poble el va marcar de manera destacada, de fet, l’artista deia “Tot el que sé ho he après a Horta” .
Allà es visita el Centre Picasso. Situat a l’antic Hospital, un edifici renaixentista construït l’any 1580, està gestionat per una entitat privada sense ànim de lucre. S’hi exposen de manera permanent rèpliques d’obres pintades i inspirades en les estades de Picasso al poble: els primes passos cap a un estil lliure i personal, durant la joventut, i l’esclat del cubisme, en la segona etapa al poble. Tot això, gaudint del marc rural que el va inspirar.
La ruta segueix cap a Cadaqués i Cap de Creus i acaba amb la visita al Museu d’Art Modern de Ceret.
El producte presentat té doncs, un doble valor afegit: combina el senderisme amb l’art i la visita a diversos espais naturals; paisatges de Catalunya amb característiques diverses i singulars que permeten al senderista descobrir la riquesa paisatgística i cultural de la nostra terra.
Sovint, a l’hora de dissenyar un producte turístic pensem en zones geogràfiques molt delimitades. No obstant, les tendències indiquen que els clients internacionals, que venen de lluny, s’interessen més per productes que recorren diverses zones de Catalunya i aposten per combinar activitats i escenaris diversos.
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme