Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Són compatibles les Àrees Marines Protegides amb el desenvolupament econòmic i turístic?

Els espais naturales protegits, com ja hem comentat en altres artícles d’aquest blog, són una font de generació de riquesa en molts llocs d’Europa i del món. Aquests exemples demostren que és possible conciliar interessos que, a priori, poden semblar contraris, com són la conservació i protecció ambiental amb el desenvolupament endògen i turístic.

Espanya, amb unes 7 milions d’hectàrees, té un 12,9% del seu territori protegit, mentre que a Catalunya aquest percentatge és del 30%, tal com mostra aquesta infografia elaborada per Efe Verde amb dades de la Federació Europarc.

Infografia Parques-Nacionales

Les reserves marines són un bon exemple de que és possible combinar la conservació ambiental amb el desenvolupament econòmic. Les activitats nàutiques compten avui en dia amb milions de practicants i tenen un potencial de creixement molt elevat. Algunes fonts apunten que a Europa hi ha uns 18 milions de turistes que viatgen per realitzar activitats nàutiques. Segons la organització PADI, al món hi ha uns 15 milions de submarinistes, dels quals uns 5 milions són europeus.

Els practicants d’aquests esports busquen llocs ben gestionats i conservats, espais únics i autèntics, per practicar les seves aficions. El turisme de submarinisme va generar l’any 2000 més de 5.000 milions de dòlars, la major part en àrees marines protegides. La Gran Barrera de Coral és un interessant exemple d’espai protegit que ofereix una bona rendibilitat econòmica, amb estudis que xifren l’impacte del submarinisme a la zona en més de 1.000 milions d’euros. Molt més a prop, el conjunt de les Illes Medas, a la Costa Brava, genera uns ingressos quantificats en uns 11 milions d’euros anuals.

Illes Medes

Un altre bon exemple és la web de la Agència d’Àrees Marines Protegides de França , depenent del Ministeri de Ecologia, Desenvolupament Sostenible i Energia, on hi ha un ampli apartat dedicat a mesures per “Conciliar la conservació de la natura amb el desenvolupament econòmic i de les activitats marítimes”. Això inclou mesures vinculades a la pesca professional, a la aquicultura, als esports, a les fonts d’energies marines renovables i als esculls artificials. I és que com s’explica en aquesta web, la riquesa econòmica que poden generar les activitats marítimes depèn de les condicions en què es troba el medi marí, i els seus usos relacionats.

Agence des Aires Marines Protegees - França

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top