En el nostre bloc sempre hem intentat donar a conèixer i potenciar les activitats turístiques que respecten el territori i es gestionen de manera sostenible.
La protecció, valorització dels territoris i el seu patrimoni ofereix un ventall de productes turístics molt atractius pels consumidors i que no oblidem, reverteix en el desenvolupament econòmic i social de les destinacions.
En l’article que vam publicar el passat mes de setembre Turisme esportiu, actiu i de natura es deia que els esports de natura a Europa generen un impacte econòmic d’entre 10.000 i 16.700 milions d’euros anuals.
ATTA (Adventure Travel Trade Association) que va celebrar la seva assemblea anual a Xile el passat mes d’octubre, defineix el “turisme d’aventura” en un concepte molt ampli que inclou també el turisme actiu i l’ecoturisme:
El viatge que inclou almenys dos dels següents tres elements: activitat física, entorn natural i immersió cultural. Tot i que la definició de turisme d’aventura només requereix de 2 d’aquests components, els viatges que incorporen els 3 són els que proporcionen una millor experiència als turistes.
Actualment a la web de ATTA hi ha un informe interessant sobre el Índice de Desarrollo del Turismo de Aventura en el que s’afirma que:
Els tres factors principals que afecten als turistes d’aventura en l’elecció del seu destí són la bellesa natural, les activitats disponibles i el clima de la localització escollida.
Un cop acabada la cimera de París sobre el canvi climàtic COP 21, (amb l’afirmació de que el turisme ha d’adaptar el seu model als efectes d’aquesta amenaça) i el compromís de la Carta Mundial del Turisme Sostenible 2015 TS+20, aprovada a Vitoria-Gasteiz recentment, pensem que moltes de les activitats relacionades amb el turisme actiu s’han d’anar reformulant per tal que es puguin buscar alternatives i reduir les emissions de CO2 en els viatges de vacances.
Així, activitats com el senderisme i en general les activitats a la natura, poden contribuir a reduir els efectes del canvi climàtic, respecte a d’altres que requereixen la utilització de vehicles a motor.
Malgrat això, en moltes destinacions encara no són prou visibles les possibilitats de fer els desplaçaments des dels llocs d’origen mitjançant transport públic, sovint al·legant que no hi ha prou oferta a disposició.
Hi ha però diversos exemples que val la pena recordar promoguts per institucions relacionades amb la protecció del territori i del patrimoni, destinacions turístiques i empreses. Entre d’altres:
- La xarxa Alpine Pearls, 29 destinacions dels Alps de la qual hem parlat abastament en altres articles d’aquest bloc www.decaba.com/alpine-pearls/;
- La plana web www.escapadenature-sansvoiture.fr de la Xarxa Réseau Grands Sites de França, per descobrir aquests espais sense utilitzar el cotxe particular;
- La plana web de Ferrocarrils de la Generalitat www.turistren.cat amb productes combinats tren+visita o activitat;
- La proposta d’arribar amb el Tren dels Llacs a La Pobla de Segur, a la comarca del Pallars Jussà, en l’itinerari de senderisme El Cinquè Llac i en les ofertes de l’agència Pirineu Emoció ;
- L’opció de l’empresa de transport de viatgers HIFE a Terres de l’Ebre, d’incloure gratuïtament el transport de la bicicleta en el tram català de la Via Verda de la Val de Zafán ;
- I fins i tot, iniciatives d’empreses molt petites, com ara l’allotjament 7 de Ribera, situat a peu del GR-99, Camí Natural de l’Ebre, a Móra d’Ebre, explicant clarament com arribar-hi en tren .
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme