El turisme d’aventura i el turisme esportiu en el medi natural es basen en activitats molt complementàries entre elles i que s’integren en el que es defineix com a turisme de natura.

El turisme de natura és “el turisme que té com a principals motivacions la realització d’activitats recreatives i d’esbarjo, la interpretació i/o coneixement de la natura i la pràctica d’activitats esportives de diversa intensitat que utilitzin el medi natural de manera específica, garantint la seguretat del turista, sense degradar o esgotar els recursos”. (El Turismo de Naturaleza en España y su plan de impulso. 2004.)

Hi ha principalment 3 grans blocs d’activitats de turisme en el medi natural:

  • L’ecoturisme i l’observació i interpretació de la natura: l’observació de flora, aus, la fotografia de natura, l’educació ambiental, etc.
  • El turisme actiu i esportiu: Senderisme, cicloturisme, BTT, rutes a cavall, escalada, piragüisme, barranquisme, ràfting, etc.
  • El gaudi de la natura: pícnic, rutes en vehicle per carretera, banys, passejades, parcs d’oci, etc.

Transalpine Run, trail running, Oberstdorf (GER) - Latsch (ITA)images (1)

La realització d’esports i activitats d’aventura a l’aire lliure permet descobrir espais naturals i gaudir d’entorns ben conservats i singulars. De la mateixa manera, les sortides al medi natural solen ser una oportunitat per practicar activitats esportives, d’aventura i d’interpretació. Per aquest motiu, un bon estat de conservació del territori és clau per considerar les seves possibilitats de desenvolupament turístic i econòmic.

Els territoris amb un medi natural i paisatgístic ben conservat tenen més possibilitats d’esdevenir llocs de referència pel turisme actiu i esportiu i per tant, major potencial de creixement econòmic i de creació d’ocupació.

Aito_Catalunya

 

 

 

 

 

 

Esport i turisme són doncs, dues forces motores de la promoció i el desenvolupament sostenible de les destinacions. Així ho evidencien les dades d’impacte econòmic: s’estima que els esports de natura a Europa generen entre 10.000 i 16.700 milions d’euros anuals.

A França, la destinació líder a Europa, 25 milions de persones practiquen algun tipus d’esport de natura. Així mateix, el sector genera ocupació: França té 76.000 educadors esportius, 43.000 estan especialitzats en algun esport de natura, un 37% s’hi dedica en exclusivitat i per a un 57% la meitat dels seus ingressos provenen d’aquesta activitat.

Cal destacar que el turisme relacionat amb l’esport i l’aventura té més demanda que oferta. Segons dades de UNWTO representa el 32% de la industria turística global i genera 263.000 milions de dòlars arreu del món, amb un increment del 192% en els últims 2 anys.  Així doncs, les sinèrgies que es creen entre esport i turisme ofereixen bones oportunitats de negoci per destins i empreses.

Un dels avantatges d’aquest tipus d’activitats per davant d’altres productes i models de desenvolupament turístic és la repercussió que té sobre el territori i el seu teixit empresarial. Segons ATTA la cadena de distribució turística per aquest tipus d’activitat és complexa, formada per moltes micro i petites empreses proveïdores de serveis específics (guiatge, monitors, lloguer de material, transport, allotjament, etc.) D’aquesta manera, el sector repercuteix en un nombre d’agents turístics més ampli i una distribució més diversificada d’aquest benefici en el conjunt del territori que els acull. S’estima que el 65% del cost total dels viatges d’aventura es queda a la destinació.

Així mateix, la varietat d’activitats que inclou el sector permet crear productes específics per posicionar-se en diversos nínxols de mercat, també de cares als mercats internacionals. Per tant, és un turisme amb potencial per allargar la temporada i generar ocupació de qualitat.

ATTA-Logo-CMYK-white-URL

En aquest sentit, cal tenir present l’associació ATTA (Adventure Travel Trade Association)
referent a nivell mundial en turisme d’aventura,
esportiu i de natura. Té més de 1000 membres procedents de 60 països d’arreu del món i treballa pel desenvolupament d’aquest sector. En els seus estudis destaca el creixement d’aquest sector i l’impacte positiu en el desenvolupament econòmic i social dels destins.

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top