Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/decaba.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Turisme i Aiguamolls per la Convenció Ramsar

La “Convención sobre los Humedales Ramsar” és un tractat intergovernamental que va sorgir arrel d’una convenció que va tenir lloc l’any 1971 a la ciutat iraniana de Ramsar promoguda per diferents organitzacions internacional de caire mediambientalistes. Aquesta convenció disposa de protocols i diferents publicacions on es plasmen els compromisos que els diferents Estats membres (actualment 163) han pres per mantenir les característiques ecològiques dels diferents espais considerats “Humedales de Importancia Internacional”, així com assegurar un ús racional i sostenible d’aquests espais.

http://www.ramsar.org

Els aiguamolls són considerats com uns dels ecosistemes més productius del món ja que subministren molts elements indispensables per l’ésser humà com aigua, aliments, transport, materials de construcció i protecció per les costes, així com oportunitats importants pel desenvolupament turístic i d’oci.  Al llarg de l’any 2012 la Convenció Ramsar està enfocant el turisme com un dels molts serveis ecosistèmics que proporcionen els aiguamolls. I és que els aiguamolls ofereixen moltes oportunitats positives, però també suposen molts desafiaments. La publicació “Destino Humedales: Apoyando el Turismo Sostenible”, que està editada conjuntament per la Convenció Ramsar i l’Organització Mundial del Turisme i que consta de més de 80 pàgines, és el document on es recullen totes les consideracions.

Les oportunitats que ofereixen les activitats turístiques en els aiguamolls estan relacionats amb la generació de riquesa, noves oportunitats de desenvolupament per a les comunitats locals, el manteniment de les costums i tradicions locals assegurant al mateix temps la conservació d’aquests espais.

Per altre banda, els reptes als que s’enfronta el turisme en aquestes zones humides está associat a diferents factors, entre els que destaquen la degradació deguda a l’extracció de materials i aigua per al desenvolupament d’infraestructures, la eliminació poc apropiada de residus, l’ocupació massiva dels espais o l’excessiu impacte directe dels visitants en aquests ecosistemes.

Aquesta publicació consta de diferents parts, i entre les més destacades s’hi troben 14 estudis i casos pràctics d’espais inclosos en la Convenció Ramsar que pertanyen a 14 països dels 5 continents. També hi ha un apartat dedicat a recomanacions i propostes de planificació pels responsables de la gestió del turisme en espais de la Convenció o en aiguamolls de tot el món.

Aquest és l’enllaç per accedir a la publicació “Destino Humedales: Apoyando el Turismo Sostenible”.

http://www.ramsar.org/pdf/cop11/tourism-publication/Ramsar_UNWTO_tourism_es.pdfPortada de la publicació

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top