El turisme a Catalunya és un dels sectors econòmics i socials més importants. Segons estadístiques oficials de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, representa aproximadament el 12% del PIB català i l’any 2014 ha concentrat el 12,3% de les persones ocupades. A més, és un dels sectors  amb més creixement i que millor resisteix la crisi. No obstant, si aquesta activitat no es gestiona de manera adequada pot tenir conseqüències negatives a nivell econòmic, social i ambiental.

En aquest sentit, ja fa temps que des de diverses institucions s’està apostant pel turisme responsable que té com a principal objectiu/motivació “Crear millor llocs per viure, que seran millors llocs per ser visitats” (Goodwin H, Cimera Ciutat del Cap 2002).

El turisme responsable es defineix com el turisme que vetlla per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. Per aconseguir-ho és clau incorporar les empreses del sector privat en aquest compromís pel desenvolupament, la protecció i la conservació del territori a través de les seves activitats.

Actualment, existeixen moltes empreses a Catalunya que es troben en aquesta línia i que incorporen la valorització i protecció del territori, la història i la cultura local com a element clau de la seva activitat. Aquestes empreses ofereixen productes i experiències relacionades amb la promoció dels productes agroalimentaris locals, la recuperació de les tradicions i costums del territori, visites  a espais d’interès natural i paisatgístic, la seducció ambiental, entre altres ingredients dels seus programes.

Aquest enfocament dóna un valor afegit important i fa palès que és possible gaudir del turisme i a la vegada, fer un ús adequat dels recursos naturals i conservar la qualitat de vida de la població local.

Des de DCB us presentem algunes empreses que aposten per aquesta estratègia  i que poden ser del vostre interès.

DELTAPOLET

Delta Polet

Delta Polet

Polet, des dels anys 60, ha esdevingut un referent al Baix Ebre per la seva implicació i entrega en donar a conèixer les activitats tradicionals del Delta de l’Ebre.   Els seus “safaris ecoturístics”  ens acosten a la producció d’arròs i la pesca,  ajuden al desenvolupament sostenible i econòmic del territori del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

 

PLÀNCTON

L’equip de Plàncton es dedica a la divulgació i serveis relacionats amb el medi marí amb iniciatives molt innovadores. L’empresa treballa per portar a terme la protecció, conservació i gestió del medi marí i costaner a l’entorn de l’Ametlla de Mar a través d’activitats, esdeveniments i serveis adreçats a tot tipus de públic. Gràcies a la seva tasca, han estat reconeguts i guardonats amb diversos premis.

PIRINEU EMOCIÓ

Pirineu Emoció

Pirienu Emoció

Amb seu a la Pobla de Segur, Pirineu Emoció és una agència de viatges que ofereix experiències per conèixer la cultura, patrimoni, la gastronomia, el paisatge i les poblacions més significatives del Pirineu català. Entre els productes estrella hi ha totes les activitats que genera a partir del Tren del Llacs, que recorre el fantàstic territori des de Lleida fins la Pobla de Segur.

 

 

RUPIT VIU

El portal de turisme rural, d’experiència i autenticitat de Rupit i el Collsacabra s’ha creat per fomentar els valors culturals, socials i naturals d’aquesta zona. A través d’una política de turisme responsable, les seves activitats i serveis es desenvolupen bàsicament en tres medis: natural, social i cultural.

SKKAYAK

Skkayak

Skkayak

Skkayak, amb seu a Llançà, aposta per una oferta de turisme de natura i ornitològic a la Costa Brava, basada en un compromís de responsabilitat social i ambiental. També s’han adherit a la iniciativa Iberaves de SEO/BirdLife i treballen conjuntament amb el Parc Natural del Cap de Creus i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

 

NATURALWALKS

L’empresa Naturalwalks ofereix serveis i activitats relacionades amb l’ecoturisme, botànica i sostenibilitat arreu de paratges i espais naturals de Catalunya. Dins la seva metodologia d’empresa, és essencial la responsabilitat social corporativa seguint unes polítiques de qualitat en el guiatge que permetin la protecció i conservació del patrimoni natural i cultural.

WINENIUM

L’equip de Winenium es dedica a vendre experiències basades en el món del vi dins el territori de les 12 D.O. que hi ha a Catalunya. Totes les activitats i serveis estan dissenyats per conèixer, potenciar i valorar els recursos naturals i culturals que envolten el sector vinícola.

AUDOUIN BIRDING TOURS

Aquesta iniciativa empresarial està enfocada a oferir excursions alternatives més sensibles amb el medi ambient per promoure l’ecoturisme i l’observació d’ocells. Els components de l’equip treballen de manera sostenible i responsable amb l’entorn i pretenen oferir una sèrie de productes que ajudin els visitants a prendre consciència i valorar el territori natural a nivell català i espanyol, entre molts altres destins internacionals.

INOUT HOSTEL

Inout Hostel

Inout Hostel

Inout Hostel (Barcelona) han estat els guanyadors dels Guardons de Turisme de Catalunya 2015 en la categoria de “Turisme responsable”. Es tracta del primer alberg d’Europa amb una plantilla integrada en més d’un 95% per persones amb discapacitat, majoritàriament intel·lectual. Treballa també a nivell ambiental i disposa de diverses mesures d’estalvi energètic, i aplica una política de conciliació màxima entre la vida laboral i familiar dels treballadors, amb suport individualitzat per a cadascun d’ells i un pla d’igualtat d’oportunitats amb idèntiques possibilitats de promoció.

A nivell de reconeixements, a Catalunya existeixen diverses iniciatives entre les que destaquen els premis de Turisme Responsable de Catalunya, basats en els World Responsible Tourism Awards. Reconeixen les empreses turístiques del territori català per les bones pràctiques que duen a terme a nivell medi ambiental, social i econòmic i s’estructuren en cinc categories dins el turisme responsable:

  • Millor experiència a l’aire lliure
  • Millor contribució a la qualitat de vida de la comunitat
  • Millor iniciativa d’estimulació de l’economia rural
  • Emprenedoria en turisme responsable
  • Millor esdeveniment responsable

Delta Polet va guanyar l’any passat el Premi de Turisme Responsable de Catalunya en la categoria de “millor experiència a l’aire lliure”, Pirineu Emoció va estar nominada en l’edició del 2013 i l’empresa Plàncton enguany ha estat nominada a guanyar un altre reconeixement, el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

 

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top