A Europa hi ha un mercat important que es troba en creixement i que convé tenir molt present: el turisme senior. Les persones majors de 55 anys d’avui en dia tenen millors condicions econòmiques i de salut que les generacions anteriors, i major flexibilitat per viatjar que altres categories de viatgers, com per exemple les famílies o els joves. Tant els gestors de destins com els agents de la cadena de valor del turisme estan adaptant les seves propostes a les necessitats i preferències d’aquesta categoria de viatgers, que té un alt interès tant pel seu poder adquisitiu com per la seva capacitat per realitzar vacances fora de temporada turística alta. Els seniors estan especialment interessats en fer viatges que combinin aventura, natura, cultura i contacte amb gent local, així com temes de salut i benestar.

Font: Hosteltur

Algunes característiques d’aquest grup són:

–          Capacitat per gastar més diners en viatges que altres nínxols de turisme

–          La cerca de noves experiències per les què valgui la pena pagar més

–          Possibilitat de realitzar vacances més llargues, especialment els que ja estan jubilats

–          Preferència per viatjar fora de les temporades turístiques per evitar aglomeracions i aprofitar ofertes

–          Passar més temps planificant el viatge

–          Major ús de mitjans tradicionals com a font d’inspiració de viatges, com diaris, guies i televisió.

Tot i això, el grup de turisme senior no pot ser considerat com homogeni, ja que hi ha necessitats i motivacions específiques i molt diferents dins d’aquest grup. Partint d’uns mateixos recursos i serveis turístics, és interessant anar desenvolupant propostes adaptades a cada subgrup a través d’oferir per exemple propostes culturals, de turisme actiu, salut i benestar, turisme gastronòmic, esdeveniments, … La fira 50 Plus Beurs de Utrecht , a la què vam poder assistir fa uns anys, és una de les fires de referència per aquest mercat. En ella hi ha una part dedicada a turisme i viatges i tant els destins com les empreses turístiques presenten els seus productes dirigits específicament al mercat senior. Alguns operadors que vam trobar fa uns anys a la fira van ser els holandesos OAD REIZEN, KRAS o SUNLINER.

Un tema que és molt important per aquest grup és el de la seguretat, pel que tant en les accions de promoció com en el disseny de productes s’ha de tenir molt en compte aquest aspecte. També és crucial oferir uns estàndards alts de qualitat en tota la cadena de valor, des de l’allotjament als transfers, serveis de restauració, activitats o guies.

Els viatgers seniors tenen major preferència en comprar paquets de viatge que les generacions més joves. Segons Eurostat, el 40% de la despesa en viatges de llarga duració dels viatgers seniors es realitza a través de paquets turístics, xifra molt superior a la mitjana europea que es situa al voltant del 25%. També està creixent l’interès per la sostenibilitat tant del destí que visiten com dels proveidors de les seves vacances.

L’Àrea de Turisme de Torroella de Montgrí – l’Estartit ha preparat un dossier professional sobre l’oferta turística del municipi i propostes dirigides al Turisme Senior, que s’ha presentat en diversos esdeveniments i canals de comunicació diferents.

Nomès a França es calcula que hi haurà 21 milions de persones de més de 60 anys el 2035, que en general tindran una capacitat adquisitiva mitjana alta i un elevat interès per viatjar i descobrir territoris que ofereixin bones experiències turístiques, en funció dels seus interessos i motivacions.

Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top