La mobilitat és un aspecte fonamental pel desenvolupament sostenible del turisme, i és que el transport és un dels principals factors d’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Alguns estudis determinen que la petjada de carboni generada pel transport representa més del 80% de la que produeix el sector turístic en el seu conjunt!
Per això, durant aquest any 2017 que va ser declarat com l’Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament per la Organització Mundial del Turisme, hem volgut centrar bona part dels nostres esforços en promoure la mobilitat turística basada en la sostenibilitat als destins on hem actuat. Ens adonem que cada vegada hi ha més conscienciació, com ho demostra el fet que a moltes ciutats europees augmenta el nombre de famílies que renuncien a tenir cotxe. Principis com el de turisme responsable agafen més força i són adoptats per una bona quantitat d’actors en la cadena de valor del turisme, des de petites i mitjanes empreses però també alguns dels grans líders mundials de la indústria. També és veritat però, que això no és més que l’inici d’una tendència, i que cal avançar molt per aconseguir un turisme plenament responsable que tingui en compte tant la sostenibilitat ambiental com l’econòmica, el respecte per la cultura local, la convivència, la justícia social i la igualtat d’oportunitats. Ara és el moment d’actuar si volem un planeta i uns destins turístics de qualitat per les pròximes generacions.
En aquesta línia estan treballant els impulsors del projecte GPS Tourism, basat en la mobilitat turística sostenible als Pirineus i amb els quals, entre altres accions, aquest any hem tingut ocasió d’assistir a l’Alpine Tourism Mobility Day al poble de Werfenweng (Àustria), on vam poder conèixer millor una de les experiències més exitoses en aquest sentit, la xarxa de destinacions alpines sostenibles Alpine Pearls. Vam publicar un article al blog explicant aquesta experiència, que podeu recuperar clicant aquí.
A les Terres de l’Ebre i en particular al Baix Ebre, hem estat col·laborant en projectes que milloren la mobilitat interna dels visitants (i també dels residents), a través de la promoció d’una extensa xarxa de cicloturisme que ja existeix al territori. Entre altres accions, i de la mà de Baix Ebre Avant i de les entitats i empreses que han format part de la comissió de treball del cicloturisme, hem coordinat l’edició de nous materials (mapa, dossier professional de productes turístics, flyers, …) i hem pogut conèixer 2 bones experiències de destinacions que han apostat per aquest nínxol com són el Parc Natural Regional del Luberon a França i les Vies Verdes de Girona.
El mes de setembre es va celebrar un seminari sobre cicloturisme impulsat per Terra Alta Més i amb el suport del Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre, que va generar un gran interès, centrat en l’oportunitat que representa la Via Verda de la Val de Zafán que uneix la Puebla de Híjar, a la comarca del Bajo Martín a l’Aragó, amb Tortosa i el Delta de l’Ebre. En aquest seminari es van assentar les bases de la què ha de ser una de les rutes de més èxit de cicloturisme a casa nostra. Podeu recuperar la crònica de la jornada clicant aquí.
Al nostre poble de Torroella de Montgrí-l’Estartit, aquest any ha servit per consolidar l’aposta pel turisme responsable i la protecció de l’entorn natural, havent estat escollida com una de les 100 destinacions més sostenibles del 2017 a nivell mundial en el rànquing que elabora l’associació internacional Green Destinations. A més, en Josep Capellà, com assessor de l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament, ha col·laborat en l’edició d’un Dossier de Sostenibilitat on s’explica la feina que ha fet el municipi i que serveix de material de presentació de la destinació a fires i esdeveniments diversos. Es pot consultar la nota de premsa de l’Ajuntament sobre aquest reconeixement i sobre el Dossier clicant aquí.
Aquests són només alguns dels projectes en els què hem tingut l’ocasió de col·laborar però no han estat els únics, i no voldríem deixar de mencionar els altres territoris: la Terra Alta, on s’ha continuat donant suport al sector turístic a través de la celebració de tres seminaris (el de cicloturisme anteriorment mencionat però també un sobre enoturisme i un altre sobre el turisme de l’oli); les Valls d’Àneu al Pirineu, on hem iniciat un projecte interessant de promoció dels productes d’ecoturisme; el Pallars Jussà, on ja fa uns quants anys que estem ajudant a millorar la competitivitat del sector turístic de la mà del Consell Comarcal i el programa 7 comarques del SOC; a Girona, hem col·laborat en accions de formació organitzades pel Patronat de Turisme de Girona i el Consorci de les Vies Verdes; el municipi de Llançà , impulsant entre altres les iniciatives de les empreses d’activitats nàutiques; o la Carta Europea del Turisme Sostenible del Parc Natural de les Illes Medes, Montgrí i Baix Ter, una eina clau per millorar la gestió turística i ambiental al territori.
Moltes gràcies a tothom per la confiança i la feina feta, i ens retrobem el pròxim any amb més i millors projectes per consolidar Catalunya com a referent de turisme sostenible i responsable a Europa i al món!
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme