L’impacte que pot generar l’activitat turística sobre el territori i la sensibilització de la població vers models de desenvolupament local més sostenibles estan cada vegada més presents en els fòrums de debat turístic.
Les empreses i institucions que aposten per un model de turisme responsable arreu d’Europa estan desplegant iniciatives que busquen la manera de compensar l’impacte d’aquesta activitat en el territori. Aquestes fòrmules, que es coneixen sota el nom de “Visitors Payback“, es concreten amb propostes molt diverses. A DCB Turisme seguim des de fa temps aquestes accions i impulsem anàlisis comparatives (benchmarking) per identificar quines són les millors pràctiques .
Aquí van alguns exemples de diversos països europeus:
- La compensació de les emissions de CO2 que generen els desplaçaments a la destinació (tant dels guies com dels clients), promoguda per diverses agències de viatges. Ho veiem en moltes de les agències integrades en l’associació AITO (Gran Bretanya), Forum Anders Reisen (Alemanya) o ATR (França), entre d’altres.
- Les aportacions que fan operadors i empreses turístiques a projectes de conservació del territori, tant des del punt de vista ambiental, cultural o social. Les associacions esmentades en el punt anterior són un bon exemple.
- La promoció dels productes i la gastronomia local que incorporen les associacions d’allotjaments de turisme rural i actiu, com un dels requisits per a la certificació d’establiments. És el cas de Hotels au Naturel (França), Walkers Welcome i Cyclists Welcome (Regne Unit), Bett und Bike (Alemanya), Senderistes Benvinguts (Catalunya), etc.
- La promoció activa de iniciatives per part d’entitats conservacionistes per fomentar la contribució econòmica i el treball voluntari dels visitants. En són exemples National Trust i Royal Society for Protection of Birds al Regne Unit, Natuurmonumenten a Holanda, Naturfreunde a Àustria i Alemanya, que veiem també en entitats de casa nostra.
Associacions i empreses locals de Catalunya impulsen també iniciatives d’aquest tipus. Per exemple, el Càmping La Tordera a Malgrat de Mar amb aportacions al projecto Casal en Família, que ofereix suport social, psicològic i pedagògic a persones en situació de risc d’exclusió social, Barcelona Forum District associació que agrupa empreses, institucions i entitats situades a la nova àrea de negocis de la zona Forum de Barcelona que comparteixen valors comuns en l’àmbit de la responsabilitat social, el compromís mediambiental i el desenvolupament cultural. Destaca així mateix l’Associació Marques de Pastor, al Pirineu català, promotora de la ruta senderista El Cinquè Llac que impulsa accions de voluntariat, aporta un percentatge dels ingressos a la recuperació del patrimoni i està treballant en noves fórmules de compensació de les emissions de CO2.
La demanda de turisme sostenible i responsable està creixent, especialment en els països més desenvolupats (els de l’anomenada OCDE) d’on provenen una bona part dels visitants a Catalunya. Hi ha diversos estudis de la pròpia Comissió Europea i d’associacions empresarials que avalen aquesta afirmació, i per tant val la pena estar a l’aguait de com van evolucionant aquestes tendències dels mercats d’origen.
Article: DCB Turisme i Desenvolupament Local @DCBTurisme