La promoció i segmentació dels destins turístics: l’exemple de Walkers are Welcome.
Veiem que a nivell de tot Europa es van consolidant iniciatives de cooperació territorial i treball en xarxa, basades en la especialització dels destins. Un bon exemple d’aquest fenòmen és “Best of Wandern”, una associació de cinc regions europees que es promocionen com a destinacions de senderisme. D’aquesta xarxa en vam parlar en un article anterior al nostre blog.
http://www.decaba.com/la-segmentacio-del-mercat-turistic/
En aquest article analitzem una altra xarxa d’aquest tipus, Walkers Are Welcome.
Establerta al Regne Unit el 2007, en formen part 92 ciutats i pobles que volen potenciar el senderisme als seus territoris i fan evident el seu compromís en fer que les persones que els agrada caminar tinguin una estada agradable.
És una iniciativa promoguda des de les comunitats, amb una aproximació “de baix a dalt”. La major part dels pobles i ciutats que en formen part són a Anglaterra, però també n’hi ha a Escòcia i a Gal•les.
Els beneficis que se n’obtenen al formar-ne part són:
– l’enfortiment de la reputació dels pobles com a llocs on els visitants van a gaudir de l’aire lliure, aportant beneficis a l’economia local;
– assegura que els camins i les instal•lacions per senderistes estan en bon estat, beneficiant tant als residents com als visitants;
– contribueix a la planificació turística local i a les estratègies de regeneració del dest.
– aporta beneficis i oportunitats de treball en xarxa entre els pobles que en formen part, quan de manera informal es comparteixen experiències i es debaten noves idees.
Els criteris per convertir-se en un poble o ciutat Walkers Are Welcome són:
1.Suport de la població resident.
Per exemple, amb la recollida de signatures dels veïns que donen suport a aquesta iniciativa
2.Comptar amb l’aprovació de l’Ajuntament a la candidatura d’adhesió
Això es demostra amb una resolució de suport, indicant un membre responsable, i aprovant un pressupost.
3.Mesures per garantir que la xarxa de senders es manté en bones condicions.
Això es demostra amb el suport de l’ajuntament i/o d’un grup de voluntaris que expressin el seu compromís en assegurar-se que els senders del poble/ciutat es revisen com a mínim un cop a l’any o que es fan esforços per ampliar les possibilitats per caminar.
4.Comercialització adequada de l’estatus Walkers Are Welcome.
Això es demostra de múltiples maneres: amb cobertura a la premsa; amb signes i mapes orientatius als centres dels pobles; tenint almenys dos camins marcats per iniciar des del centre del poble; tenint fulletons preparats; animant a les botigues a enganxar adhesius de Wakers Are Welcome.
5.Fomentar el caminar utilitzant el transport públic.
Això es demostra, per exemple, incloent informació sobre el transport públic en els fulletons i les accions de màrqueting.
6.Demostració dels mecanismes existents per mantenir l’estatus Walkers Are Welcome.
Això es demostra amb la creació d’un grup de coordinació local de Walkers Are Welcome.